'Aluminij'': Istraga uprava i odbora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

‘Aluminij”: Istraga uprava i odbora

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH

”Županijsko tužilaštvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom uticaju na ovo tužilaštvo”, saopšteno je iz Kancelarije glavnog županijskog tužioca povodom, kako se navodi, medijskih saopštenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca Radiosarajevo.ba.

”Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu formirani na temelju prijava zaposlenih, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja Finansijske policije F BiH i Udruženja malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja”, navodi se u saopštenju.

Ističe se kako se trenutno u radu u tužilaštvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnosioci ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnosioci prijave i oštećeni.

”Tužilaštvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te takođe poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužilaštvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniocima, kako bi tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinioce tih kaznenih djela”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na preskonferenciji rekao i čelnik HDZ-a BiH rekavši kako će se istražiti oni koji su izvlačili novac iz mostarske fabrike koja je ugašena prošle sedmice.

(Radio Sarajevo)

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar