'Aluminij'': Istraga uprava i odbora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

‘Aluminij”: Istraga uprava i odbora

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH

”Županijsko tužilaštvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom uticaju na ovo tužilaštvo”, saopšteno je iz Kancelarije glavnog županijskog tužioca povodom, kako se navodi, medijskih saopštenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca Radiosarajevo.ba.

”Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu formirani na temelju prijava zaposlenih, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja Finansijske policije F BiH i Udruženja malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja”, navodi se u saopštenju.

Ističe se kako se trenutno u radu u tužilaštvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnosioci ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnosioci prijave i oštećeni.

”Tužilaštvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te takođe poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužilaštvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniocima, kako bi tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinioce tih kaznenih djela”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na preskonferenciji rekao i čelnik HDZ-a BiH rekavši kako će se istražiti oni koji su izvlačili novac iz mostarske fabrike koja je ugašena prošle sedmice.

(Radio Sarajevo)

Danas objavljeno

Ništa prije ljeta 2022?

M.

Jeste da je daleko od nas, ali ideja je impresivna

M.

U Srpskoj još 137 zaraženih, pet preminulih

M.

Ostavite komentar