Alternativa x86 i ARM procesorima – ne, još uvijek nije spreman u smislu visokih performansi - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Alternativa x86 i ARM procesorima – ne, još uvijek nije spreman u smislu visokih performansi

Kada govorimo o centralnim procesorima uglavnom nam je u mislima čip na bazi x86 ili ARM arhitekture.

Prvi dominira u oblasti desktop, laptop i serverskih računara za velike data centre, dok je ARM krunisani kralj mobilnih čipova. Sa druge strane RISC-V arhtektura je dostupna svima i veoma brzo se razvila, te postala treća aktuelna vrsta CPU čipova.

Pošto nije ograničena blokirajućim mahanizmima licneci i patenata, te kao takva nije predmet trgovinskih sankcija, naišla je na dobrodošlicu kod kineskih proizvođača hardvera. Upravo su kompanije sa dalekog istoka pokretačka snaga za razvoj RISC-V tehnologije.

Jedan od boljih primeraka ove tehnologije je Xuantie C908, koji je po rečima proizvođača vodeći procesor na svetu u pogledu energetske efikasnosti. U proseku je 20% štedljiviji nego procesori sličnih performansi u ovom delu industrije. Može se koristiti u svrhu multimedijalnih terminala, inteligentnu interakciju, proširenu i virtuelnu realnost, bežičnu komunikaciju itd.

Iako je RISC-V široko prihvaćen i mnogo puta hvaljen kao budući “mejnstrim” koji će smeniti x86 i ARM procesore, izgleda da će to malo duže potrajati dok se stvarno ne desi. Sa trenutne tačke gledišta RSIC-V se u pogledu niske potrošnje lako nosi sa ARM arhitekturom. Međutim, u pogledu brzine i visokih performansi, RISC-V je daleko iza glavnih suparnika, pa čak i onog minimalno prihvatljivog nivoa performansi koji opisujemo kompromisnim izrazom – zadovoljavajuće.

Philippe Notton, izvršni direktor kompanije SiPearl koja razvija ARM procesore za mrežu evropskih superkompjutera, istakao je u nedavnoj izjavi kako RISC-V još uvek nije čak ni opcija kada se govori o tržištu računara visokih performansi. Dalje, on kaže kako je čvrsto ubeđen da je RISC-V još uvek daleko od bilo kakvog vida komercijalizacije, ali da su kao firma otvoreni u budućnosti za pomenutu tehnologiju. Za sada ARM ima neuporedivo pouzdaniji softverski i hardverski ekosistem. Dakle, u ovom trenutku nema govora o alternativi x86 i ARM tehnologiji, bar ne u dogledno vreme!

Benchmark.

Danas objavljeno

ChatGPT je najbrže rastuća internet aplikacija svih vremena

Zeljka

Netflix se “ispalio”

Zeljka

Korisnici će uskoro saznati kako TikTok koristi njihove podatke da bi ih kontrolisao

Zeljka

Ostavite komentar