29. Novembra 2022.

Alternativa x86 i ARM procesorima – ne, još uvijek nije spreman u smislu visokih performansi

Big Portal

Prvi dominira u oblasti desktop, laptop i serverskih računara za velike data centre, dok je ARM krunisani kralj mobilnih čipova. Sa druge strane RISC-V arhtektura je dostupna svima i veoma brzo se razvila, te postala treća aktuelna vrsta CPU čipova.

Pošto nije ograničena blokirajućim mahanizmima licneci i patenata, te kao takva nije predmet trgovinskih sankcija, naišla je na dobrodošlicu kod kineskih proizvođača hardvera. Upravo su kompanije sa dalekog istoka pokretačka snaga za razvoj RISC-V tehnologije.

Jedan od boljih primeraka ove tehnologije je Xuantie C908, koji je po rečima proizvođača vodeći procesor na svetu u pogledu energetske efikasnosti. U proseku je 20% štedljiviji nego procesori sličnih performansi u ovom delu industrije. Može se koristiti u svrhu multimedijalnih terminala, inteligentnu interakciju, proširenu i virtuelnu realnost, bežičnu komunikaciju itd.

Iako je RISC-V široko prihvaćen i mnogo puta hvaljen kao budući “mejnstrim” koji će smeniti x86 i ARM procesore, izgleda da će to malo duže potrajati dok se stvarno ne desi. Sa trenutne tačke gledišta RSIC-V se u pogledu niske potrošnje lako nosi sa ARM arhitekturom. Međutim, u pogledu brzine i visokih performansi, RISC-V je daleko iza glavnih suparnika, pa čak i onog minimalno prihvatljivog nivoa performansi koji opisujemo kompromisnim izrazom – zadovoljavajuće.

Philippe Notton, izvršni direktor kompanije SiPearl koja razvija ARM procesore za mrežu evropskih superkompjutera, istakao je u nedavnoj izjavi kako RISC-V još uvek nije čak ni opcija kada se govori o tržištu računara visokih performansi. Dalje, on kaže kako je čvrsto ubeđen da je RISC-V još uvek daleko od bilo kakvog vida komercijalizacije, ali da su kao firma otvoreni u budućnosti za pomenutu tehnologiju. Za sada ARM ima neuporedivo pouzdaniji softverski i hardverski ekosistem. Dakle, u ovom trenutku nema govora o alternativi x86 i ARM tehnologiji, bar ne u dogledno vreme!

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare