Alkohol poslije 50. može da ima ozbiljnje posljedice na zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Alkohol poslije 50. može da ima ozbiljnje posljedice na zdravlje

Konzumiranje malih količina alkohola ponekad može da ima pozitivne efekte na zdravlje. Mnogi od najstarijih ljudi širom sveta redovno piju bar čašu crnog vina.

Ali iako manje ili umerene količine alkohola mogu da budu bezopasne za većinu, svejedno postoje nuspojave pijenja koje se pojavljuju ili intenziviraju s godinama.

Povećanje telesne težine

Uobičajena nuspojava konzumiranja previše alkohola nakon 50. godine je moguće debljanje.

“Kako starimo, naš metabolizam se, nažalost, usporava. Budući da alkohol sadrži kalorije, konzumiranje količina kakve ste uzimali dok ste bili mlađi moglo bi zapravo da prouzrokuje debljanje”, smatra dijetetičarka Ejmi Gudson.

Povišeni trigliceridi

Konzumiranje većih količina alkohola ne samo da može da poveća vaše šanse za debljanje nego može da utiče i na zdravlje vašeg srca.

“Dok bi umereno konzumiranje, jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce, zapravo moglo da ima koristi za zdravlje srca povećanjem vašeg HDL-a ili dobrog holesterola, obilnije pijenje zapravo može da ima suprotan efekat i prouzrokuje povećanje triglicerida”, kaže Gudson.

Dehidratacija

Drugi način na koji alkohol može da utiče na vaše zdravlje i vreme oporavka od vežbanja je dehidratacija.

“Pića poput diuretika, a alkohol je takvo piće, mogu da povećaju gubitak vode iz tela, što dovodi do dehidratacije i sprečava oporavak mišića kod aktivnih odraslih osoba, naročito nakon treninga”, kaže dijetetičarka Rakel Fajn.

Narušava zdravlje creva

Konzumiranje alkohola može da ima negativan uticaj na creva, naročito ako se redovno konzumira u velikim količinama.

“Iako neka istraživanja pokazuju da malo do umereno konzumiranje crnog vina podstiče rast korisnih bakterija, takođe je jasno da višak alkohola negativno utiče na zdravlje creva”, kaže dijetetičarka Ketlin Mejdment.

Članak objavljen u časopisu Alcohol Research and Health objavio je da alkohol u većim količinama i njegovi metaboliti mogu da preplave gastrointestinalni trakt i jetru i dovedu do oštećenja. Alkohol podstiče upalu u crevima, što dovodi do prekomernog rasta patogenih bakterija i povećanja crevne propusnosti. To omogućava toksinima da prođu u krvotok, prouzrokujući daljnju upalu i druge zdravstvene probleme, piše Eath This, Not That, prenosi Index.hr.

Remeti probavu i apsorpciju hranjivih supstanci

Redovno konzumiranje alkohola u većim količinama može negativno da utiče na probavu.

“Alkohol narušava sposobnost tela da pravilno razgradi hranu smanjivanjem lučenja probavnih enzima iz pankreasa”, kaže Mejdment.

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar