Alis, putnički avion na električni pogon, obavio probni let - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Alis, putnički avion na električni pogon, obavio probni let

Prototip putničkog aviona na električni pogon, nazvanog „Alis“, obavio je prvi probni let i time ostvario značajan uspeh u nastojanjima da se vazdušni saobraćaj oslobodi emisije ugljen-dioksida.

Od aviona „Alis“ koji je obavio probni let koristeći isključivo elektični pogon u državi Vašington, do električnih hidroaviona koji klize iznad voda Bostona, ili aviona na beterije koji kruže po nebu Italije – u toku je globalna trka u razvoju aviona na električni pogon.Video-snimak: Rojters

Američka avio kompanija “Eviation Aircraft” debitovala je sa svojim potpuno električnim avionom. Reč je o malom putničkom avionu za devet putnika koji je poleteo sa aerodroma u Vašingtonu.

„Alis“ je naprednija od većine električnih aviona koji su u razvoju i možda će biti „prvi potpuno nov i potpuno električni komercijalni aviona“.

Probni let je trajao samo osam minuta, a avion je dostigao visinu od hiljadu metara i brzinu od preko 200 kilometara na sat.

Let je obavljen kako bi se prikupili dodatni podaci šta bi trebalo poboljšati u pogledu dizajna aviona, jer će inženjeri morati još mnogo da rade na njegovom usavršavanju pre nego što primi prve putnike.

Planira se proizvodnja tri modela – putničkog za devet putnika, luksuznog za šest osoba i teretna verzija.

Vazdušni saobraćaj učestvuje sa 2,8 odsto u globalnoj emisiji ugljen-dioksida. Još više zabrinjava podatak što emisija u aviosaobraćaju raste dva odsto godišnje od početka veka i mogla bi do 2050. da dostigne petinu ukupne emisije.

Kako se globalna ekonomija polako, ali sigurno, prebacuje na model sa nižim emisijama ugljenika, sektor vazduhoplovstva zaostaje. Oko 200 kompanija se bavi radom na letelicama koje će se pokretati na električni pogon, uključujući „Simens“, „Erbas“ i „Rols-Rojs“.
„Junajted erlajns“ planira da do 2026. godine električni avioni budu u upotrebi.

Jedan od najvećih izazova svakako je tehnologija baterija. Baterije mogu napajati avion obnovljivom energijom umesto konvencionalnom, ali baterije su veoma teške tako da se i efikasnost smanjuje. Osim toga, baterije nemaju dovoljno energije za duže letove, a postoji i zabrinutost za bezbednost, jer se litijum-jonske baterije mogu nekontrolisano da se zagreju i zapale.

RTSMAGAZIN.

Danas objavljeno

Dotjerana Lancia Ypsilon

Zeljka

Kroz tretman Manharta prošao je i strašni BMW M4 CSL

Zeljka

Alfa Romeo Giulia TZ se vraća povodom 60. godišnjice

Zeljka

Ostavite komentar