Alijev: Turska ne učestvuje u sukobima u Nagorno-Karabahu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Alijev: Turska ne učestvuje u sukobima u Nagorno-Karabahu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas navode o tome da Turska učestvuje u oružanom sukobu u spornoj teritoriji Nagorno-Karabah.

“Turska nije dio sukoba i ne učestvuje u njemu, nema potrebe”, rekao je Alijev za rusku televiziju, a prenosi TASS.

On tvrdi da Turska ima isključivo “ulogu stabilizatora” u tom regionu.

“Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu ni u jednom drugom smislu”, rekao je Alijev.

On je rekao da su, kako je naveo, glasine koje Jermeni šire da Turska učestvuje kao strana u konfliktu “ništa drugo do provokacije”.

“To su lažne vijesti. Ne postoji nijedan dokaz da Turska učestvuje u sukobu i nema potrebe za tim. Azerbejdžan je dovoljno pripremljen da zaštiti svoj narod i teritoriju”, rekao je Alijev.

Prethodno je jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25, a da je pilot poginuo.

Predstavnik turskog predsjednika Fahretin Altun negirao je da je turski lovac oborio avion jermenskog Rantnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostrou te zemlje, a tu vijest demantovalo je i azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu rekao je ranije danas da je Ankara spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

TANJUG

Danas objavljeno

Real Madrid je šampion Evrope!

Zeljka

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Ostavite komentar