25. Maja 2022.

Aleksić: NATO “imun” na tužbe oboljelih od kancera

Big Portal

Zastupnik ljudi koji su tužili NATO rekao je da je Alijansa na tužbe podnesene Višem sudu u Beogradu odgovorila tako što je navela da ima imunitet.

  • Smatramo da imunitet za ratne zločine ne postoji i na ročištu, koje očekujemo u oktobru, osporićemo navode NATO. Na sudu je da o tome odluči – izjavio je Aleksić za Večernje novosti.

Višem sudu u Beogradu do sada su dostavljene tri tužbe protiv NATO-a, uz zahtjev za odštetu policjacu i dvojici rezervista.

Oni su 1999. godine bili stacionirani na Kosovu i Metohiji, a nakon toga su oboljeli od kancera, kao posljedice bombardovalja osiromašenim uranijumom.

Tužbe su potkrijepljene ljekarskom dokumentacijom i izvještajima vještaka sudske medicine.

Aleksić je najavio da naredne sedmice u Srbiju stižu italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja i doktor Rita Čeli, koji će se njegovom timu staviti na raspolaganje.

Čeli je u Rimu vještačila za Tartaljine klijente, italijanske vojnike, koji su 1999. godine bili u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji i godinu dana nakon toga oboljeli od karcinoma.

Tartalja je do sada dobio 253 pravosnažne presude protiv Ministarstva obrane Italije, po tužbama italijanskih vojnika oboljelih od kancera, kao posljedice boravka u mirovnoj misiji u južnoj srpskoj pokrajini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare