Aleksić: Građani Srpske imaju osnov za privatne tužbe - BIGportal.ba
Region Vijesti

Aleksić: Građani Srpske imaju osnov za privatne tužbe

Advokat Srđan Aleksić rekao je da građani Republike Srpske, koji su oboljeli od posljedica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom, imaju osnov za privatne tužbe i da je voljan da pomogne svima koji se odluče da podnesu tužbeni zahtjev pred sudovima u BiH protiv NATO-a.

  • Mi ćemo uz pomoć italijanske sudske prakse pokazati postojanje uzročno-posljedične veze između trovanja osiromašenim uranijumom i obolijevanja od raka srpskih vojnika i policajaca – rekao je Aleksić.

Aleksić je za Glas Srpske pojasnio da po istom principu mogu da postupe i građani Republike Srpske, jer su takve bombe korištene prvi put upravo na teritoriji današnje BiH.

Prema njegovim riječima, u slučaju da građani Srpske podnesu tužbu i da sud prihvati njihove tvrdnje, tužena strana bi bila NATO, koji bi bio dužan da plati štetu, jer je BiH, kao i Srbija, potpisnica Partnerstva za mir.

  • NATO savez je u tim ugovorima nastupao kao pravno lice koje ima svoj budžet. Ovde je potvrđeno pravo na život, koje je iznad svakog zakona i oni bi bili dužni da tu štetu nadoknade. Isti je slučaj i sa BiH – ukazao je Aleksić.

Advokat Miodrag Stojanović istakao je da osnov za tužbu postoji, ali da bi bilo rizično upustiti se u takve postupke jer nema garancije da bi NATO tu štetu platio, a troškovi postupka bi bili ogromni za lica koja se u njega upuste.

  • Imao sam takvih molbi, ali nisam mogao da ih prihvatim jer mislim da novac ne bismo nikada dobili. Troškovi vještačenja i takse su veliki, te porodice nemaju ta sredstva – rekao je Stojanović.

Stojanović vjeruje da bi se vrlo lako dokazala uzročno-posljedična veza između bombardovanja i obolijevanja, ali da je pitanje ko će od NATO-a tražiti novac.

  • A, kada je riječ o BiH, tu dolazimo do pitanja njenog uređenja i državno-pravnog statusa unutar BiH, što otvara Pandorinu kutiju – rekao je Stojanović.

On je rekao da bi trebalo vidjeti kako će teći postupak u Srbiji, a onda planirati slično djelovanje i u Srpskoj.

Direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić rekao je da je Centar objavio publikaciju o posljedicama NATO bombardovanja, u kojoj su detaljno prikazani svi podaci.

  • Posljedice su nesumnjivo ogromne i postoji apsolutni osnov za tužbu. Međutim, Centar ne može da bude stranka u postupku i podnošenje tužbi je pitanje lične volje i želje pojedinca. U svakom slučaju, ako se neko odluči, Centar stoji na raspolaganju da pruži svaku podršku – rekao je Kojić.

Advokat iz Niša Srđan Aleksić sa italijanskim kolegom Anđelom Fijoreom Tartaljom, koji je u istim predmetima pred italijanskim sudovima uspio da dobije 181 pravosnažnu presudu u korist svojih klijenata, uskoro će podnijeti pet tužbi protiv NATO saveza pred sudovima u Srbiji.

Posljedice bombardovanja Sjevernoatlantskog saveza bombama sa osiromašenim uranijumom primjetne su i na teritoriji Srpske, koju je ovaj savez bombardovao 1995. godine, četiri godine prije nego tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju.

Danas objavljeno

“Ako neko misli da će Srbiju natjerati da prizna Kosovo, to se neće dogoditi”

M.

Kapitol pod opsadom; “Ne možemo da kažemo zašto”

M.

Grčka: Novi zemljotres u regionu Larisa

M.

Ostavite komentar