22. Decembra 2020.

Aleksej Navaljnji otkriva kako je otrovan

Big Portal

Otkriće agenta koji je pripadao elitnom timu za toksine u ruskoj službi bezbednosti FSB dogodilo se u telefonskom pozivu nakon što su CNN i istraživačka platforma “Bellingcat” raskrinkala jedinicu.

Agent nije razgovarao sa zvaničnikom ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost kako je mislio, već sa samim Navaljnim, koji je u avgustu jedva preživeo trovanje.

Nevaljni je već dugo trn u oku predsdniku Putinu, zbog razotkrivanja korupcija na visokim mestima I vodeći kampanju protiv vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Istraga Bellingcat-CNN je otkrila da je FSB-ov tim za toksine od oko 6 do 10 agenata pratio Navaljnog više od tri godine. Nakon identifikacije većeg dela tima CNN I Bellingcat su pokušali da stupe u kontakt sa njima I njihovim pretpostavljenima. Čovek po i menu Oleg Tajkin je zalupio vratima kada su ih ispitivali sa CNN-a, dok drugi nisu odgovarali.

Toksikolozi sa kojima se CNN konsultovao kažu da se “novičok”, ako se nanese u granuliranom obliku na odeću, upio kroz kožu kada žrtva počne da se znoji.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare