Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastali se u Bijeloj kući - BIGportal.ba
Region Vijesti

Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastali se u Bijeloj kući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i presednik tzv. Kosova Hašim Tači sastali su se u Beloj kući, saznaje redakcija Glasa Amerike na albanskom jeziku.

Još nije jasno u kom su se formatu sastali, ali ranije je najavljeno da će predsednika Srbije primiti savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen.

Dvojica predsednika nalaze se u Sjedinjenim Državama u odvojenim posetama.

Vučić i Tači su u Vašingtonu, u odvojenim prilikama, razgovarali sa visokim američkim zvaničnicima, državnim sekretarom Majkom Pompeom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednici tzv. Kosova i Srbije glavni su pregovarači dve strane u dijalogu, koji se odvija posredstvom Evropske unije, i zamrznut je od novembra 2018. kada su bivše kosovske vlasti prdevođene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele carine od sto odsto na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u petak je objavio predlog o postepenom ukidanju carina od sto odsto uvedenih novembra 2018. na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao kontrameru na kampanju Srbije koju vodi za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnici, međutim, pozivaju tzv. Kosovo da bezuslovno ukine carine uvedene u novembru 2018. na srpsku robu, dok je Beograd pozvan na okončanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Za manje od mesec dana, Sjedinjene Države osigurale su dva sporazuma između strana o uspostavljanju avio-kompanije, železnice i izgradnji auto-puta između dveju zemlje.

Sastanak je održan uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O”Brajana, saznaje Tanjug.

Predsednik Srbije, kao i Tači i američki zvaničnici istakli su neophodnost ukidanja taksi i želju da pregovori izmedu Beograda i Prištine odmah po ukidanju taksi budu nastavljeni. Vučić i Tači nalaze se u Sjedinjenim Državama u odvojenim posetama.

(Glas Amerike/Tanjug)

Danas objavljeno

Putin unaprijedio Kadirova

M.

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

M.

Vladajuća koalicija se sastala u Banjaluci

M.

Ostavite komentar