Albanija ponudila da finansira Prištinu: Kontra Srbiji, lobiraju za priznanje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Albanija ponudila da finansira Prištinu: Kontra Srbiji, lobiraju za priznanje

Vršilac dužnosti MSP Albanije predložio je Prištini da zajedničkim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.

Vršilac dužnosti ministra za spoljne i evropske poslove Albanije Gent Čakaj izjavio je da je predložio Prištini da zajedničkim finansijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.

Kako je prenela prištinska Gazeta ekspres, Cakaj je rekao da je šefu kosovske diplomatije Glauku Konjufci predložio da potpišu sporazum i preduzmu zajedničko lobiranje za priznavanje tzv. kosovske države.

Predložio je, kaže, da na predstojećoj sedniciji prištinske i Vlade Albanije u Skadru budu potpisana dva sporazuma: o podeli troškova u kampanji lobiranja i drugi, koji bi se ticao prenosa iskustva u procesu evropskih integracija.

Cakaj je, inače, Albanac sa Kosova, koji u vladi albanskog premijera Edija Rame vrši dužnost ministra spoljnih i evropskih poslova.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da je Cakaj tom idejom uneo novu nadu i dinamiku u trenutku, kako je rekao, “konsolidacije zemlje”.

Tači je, prenosi prištinska Gazeta ekspres, rekao da mu je Cakaj poverio da je “Kosovo jedna od njegovih dužnosti i obaveza od prvog dana rada u ministarstvu spoljnih poslova Albanije”.

Nakon razgovora, Tači je zahvalio Cakaju, koji mu je rekao da gde god da predstavlja Albaniju, i to čini i za tzv. Kosovo.

Cakaj je danas prvi put u poseti Prištini.

Ekspres podseća da je Cakaj zaslužan za formiranje koalicije albanskih stranaka iz triju opština juga centralne Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima.

B92

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar