Albanija od danas na čelu OEBS-a godinu dana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Albanija od danas na čelu OEBS-a godinu dana

Albanija je od danas, na godinu dana, preuzela od Slovačke predsjedavanje Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Najavljeno je da će jedan od ključnih prioriteta biti napori u rješavanju sukoba.

Funkciju predsedavajućeg, kako je najavljeno u saopštenju OEBS, obavljaće albanski premijer Edi Rama.

Rama je naglasio da je preuzimanje predsjedavanja OEBS-u istorijski trenutak za Albaniju, koja je od zemlje pod okrutnim komunističkim režimom koji se suprostavljao dugu Helsinške povelje, dobila čast da ovu organizaciju predvodi.

“Predsjedavanje OEBS-u predstavlja vrhunac naše značajne transformacije”, istakao je on.

Najavio je da će Albanija, tokom predsjedavanja, da se fokusira na zajedničkoj implementaciji osnova OEBS-a, kao što su sprecavanje eskalacije sukoba, praćenje izbora I podrška reformama, i poboljšanje sigurnosti I prosperiteta građana, nastavljajući da jača dijalog inspirisan 30-o godišnjicom Pariške povelje.

Prioriteti albanskog predsjedavanja obuhvatiće sve tri dimenzije sveobuhvatnog koncepta bezbjednosti OEBS-a.

“Kriza u Ukrajini i sve što se dešava oko nje ostaje aktuelni bezbjednosni izazov u Evropi”, rekao je Rama.

“Napori u rješavanju sukoba biće na vrhu prioriteta albanskog predsjedavanja, jer je neprihvatljivo da dugotrajni sukobi u regionu koji obuhvata OEBS i dalje odnose živote. OEBS se dokazao kao organizacija koja ne samo da se može brzo rasporediti u konfliktnim oblastima, već´ ponekad to može učiniti tamo gde niko drugi ne može”, dodao je on.

Ukazao je da žene I dalje najviše trpe zbog nestabilnosti i sukoba, kao i da su nepravedno isključene iz mirovnih pregovora, zbog čega će se Albanija fokusirati i na borbu protiv nasilja nad ženama i na promovisanje uloge žena u miru i sigurnosti.

S tim u vezi je podsjetio da polovinu ministara njegove vlade čine žene, koje čine I trećinu albanskog parlamenta, te da se Albanija nalazi među prvih pet zemalja u svijetu po učešću žena u vladi, kao I po broju žena u javnim funkcijama.

Takođe je ukazao da će borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta, jer korupcija narušava temelje demokratije I ima negativan uticaj na prosperitet i bezbjednost regiona koji obuhvata OEBS, zajedno sa transnacionalnim pretnjama.

Rama je najavio rad na boljem pozirioniranju OEBS u borbi protiv korupcije i promovisanju dobrog upravljanja.

“Trgovina ljudima nije samo bezbjednosni rizik, već i ozbiljno kršenje ljudskih prava. Budući da je OEBS prepoznat kao globalni lider u borbi protiv trgovine ljudima, u 2020. godini nastavićemo da se borimo za aktivnosti OEBS-a u ovoj oblasti”, dodao je Rama.

Istakao je da će nastaviti I borbu protiv govora mržnje širom Evrope, dodajući da je neophodno pojačati I napore u borbi protiv diskriminacije, te i promovisanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Rama je podvukao da je “Helšinški recept za mir” u Evropi jednostavan, ali efikasan, I da je neophodna primjena svih principa te Povelje – poštovanje suvereniteta I teritorijalnog integriteta, poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

“Ako želimo sigurnost i mir u Evropi moramo svi zajedno preuzeti odgovornost za potpuno sprovođenje naših obaveza. Ovo je od suštinskog značaja za kredibilitet OEBS-a kao najveće regionalne bezbjednosne organizacije i svih država članica i jedini način da se obnovi povjerenje. Promovisanje mjera za izgradnju povjerenja i puna upotreba strukturiranog dijaloga takođe su presudni za ovaj poduhvat”, smatra Rama.

On je izrazio uvjerenje da je Tirana napravila realan I uravnotežen program predsedavanja.

“Mogu vam garantovati da će se čuti glas svih država članice i da će se odluke donositi na transparentan način, podržavajući zajedničke vrednosti i principe. Naš uspjeh biće uspeh svih 57 država članice”, poručio je Rama.

Formalno Albanija će, predstavljanjem prioriteta predsedavanja, na sednici Stalnog saveta OEBS 9.janura u Beču, na kojoj će se, kako je najavljeno, obratiti Rama, preuzeti predsjedavanje organizacijom u kojoj se odluke donose konsenzusom.

(Tanjug)

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar