"Albanci u HR se izjašnjavaju kao Hrvati ili Muslimani" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Albanci u HR se izjašnjavaju kao Hrvati ili Muslimani”

Poslanica albanske manjine u Hrvatskom saboru, Ermina Lekaj-Perlaskaj, izjavila je da se pretpostavlja da u Hrvatskoj živi oko 30.000 Albanaca. Ona je dodala da je tek oko 19.000 njih registrovano, dok su se ostali, zbog procedure za dobijanje državljanstva ili ekonomskih razloga, izjasnili kao Hrvati ili muslimani. Prema njenim rečima,…

Poslanica albanske manjine u Hrvatskom saboru, Ermina Lekaj-Perlaskaj, izjavila je da se pretpostavlja da u Hrvatskoj živi oko 30.000 Albanaca.

Ona je dodala da je tek oko 19.000 njih registrovano, dok su se ostali, zbog procedure za dobijanje državljanstva ili ekonomskih razloga, izjasnili kao Hrvati ili muslimani.

Prema njenim rečima, većina Albanaca koji žive u Hrvatskoj koncentrisana je u Zagrebu, ali ih je veliki broj i u priobalnim područjima.

Uglavnom se, kaže, bave zanatskim poslovima.

Ona je gostujući u emisiji “Suočavanje” na RTV Dukagjini rekla da je formirana grupa prijateljstva koja se, kako je rekla, zove “Kosovo-Hrvatska”, te da je u Prištini predsednik te grupe prijateljstva Avdulah Hoti, dok je u Hrvatskoj to Ivan Čelić, koji želi da pojača saradnju Zagreba i Prištine.

Ona kaže da u 17 škola u Hrvatskoj postoji dodatna nastava na albanskom jeziku, ali je dodala i da im nedostaju nastavnici.

B92

Danas objavljeno

“Rusija je ozbiljna pretnja”

M.

Vučić: “Otvoreni Balkan” prilika za region

M.

U Australiji padao neuobičajeno veliki led

M.

Ostavite komentar