Albanci prijete smrću francuskom humanitarcu! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Albanci prijete smrću francuskom humanitarcu!

Osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon oglasio se o prijetnjama nakon reportaže o životu Srba na KiM u francuskom listu “Figaro”. – Proalbanski francuski novinari su pobjesnili nakon članka o Kosovu “Figarou” – napisao je Gujon na Tviteru. On je naveo da su se poslije teksta na meti…

Osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon oglasio se o prijetnjama nakon reportaže o životu Srba na KiM u francuskom listu “Figaro”.

– Proalbanski francuski novinari su pobjesnili nakon članka o Kosovu “Figarou” – napisao je Gujon na Tviteru.

On je naveo da su se poslije teksta na meti našli on i Žan Kristof Bison, zamjenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu na deset strana pod naslovom “Srpski duh otpora”.

– Posljedice: Kristof Bison je dobio prijetnje smrću dok mene razvlače po internetu nazivajući me francuskim Miloševićem, fašistom i ruskim špijunom. Nije lako biti na strani istine. Ali nećemo odustati – dodao je Gujon na svom nalogu na Tviteru.

Reportaža o životu Srba na KiM objavljena u francuskom listu “Figaro” istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM, izjavio je ranije Gujon.

On je dodao da zasluge za reportažu idu trojici hrabih novinara francuskog magazina, ocjenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objekativan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

– Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji – ocijenio je Gujon.

Istakao je da je “Figaro” najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

– Saznaće da je srušeno 150 crkava i manastira, saznaće kako žive danas, 2019. godine, Srbi u selu Novake kod Prizrena, kako žive monasi u Visokim Dečanima, zašto su i dalje vojnici Kfora oko manastira Visoki Dečani i zašto moraju da čuvaju taj dragulj srpske istorije – naveo je Gujon.

Stvarno stanje stvari

Reportaža “Srpski duh otpora” opisala je život Srba u pokrajini. Gujon za RTS rekao da je to fenomenalna repotaža koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji.

On je, gostujući u Јutarnjem programu RTS-a, rekao da zasluge za reportažu idu trojici hrabih novinara magazina “Figaro”, jer nije lako na Zapadu, u Francuskoj biti objekativan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

– Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji – dodao je Gujon.

Istakao je da je Figaro najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da je svaki čitalac imao priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

Novinar “Figaroa” kaže da se to dešava bilo gdje drugo u svijetu mi bismo govorili o aparthejdu, o sagregaciji, a to što se dešava južnoj srpskoj pokrajini na KiM skoro da niko i ne priča, naglasio je Gujon.

Novinari slabo znaju o situaciji na KiM

Ukazao je da novinari uglavnom prije nego što odu na Kosovu i Metohiju veoma slabo znaju o tome, kao i da to vidi jer uvijek kontaktiraju njegovu organizaciju.

Kaže da je novinara magazina “Figaro” koji je napravio ovu reportažu upoznao prije osam godina i da mu je i tada govorio o KiM.

– Svake godine je on dobijao naše izvještaje, pisma, mejlove i osam godina kasnije dobili smo deset strana u magazinu “Figaro” o toj situaciji. Naravno da kada je otišao na lice mjesta on je mogao da se uvjeri u ono što smo mi govorili svih ovih godina, da se uvjeri da monasi žive iza bodljikavih žica, da se ne može pričati na srpskom jeziku u Đakovici, da ima puno krađa svugde na KiM i da su napadi i dalje česti i da ljudska prava za Srbe i nacionalne manjina na KiM nisu ispoštovana – objasnio je Gujon.

Dodao je da su reakcije na reportažu ogromne i na društvenim mrežema odjek je bio ogroman i u Francuskoj i u Srbiji.

– Baš je jutros napisao glavni uzrednik “Figaroa” na Tviteru odjek koji ima taj članak u Francuskoj pokazuje da su ljudi željni da saznaju šta se dešava tamo, ali da se prerijetko govori o tome. On kaže treba danas da znamo da su i Srbi žrtve na KiM i da Srbin može da bude žrtva zato što o tome skoro niko da nije govorio tokom 20 godina – kaže Gujon.

Danas objavljeno

Tramp objavljuje dokumente FBI o miješanju Rusije u američke izbore

M.

Probudila se Etna, lava letjela 100 metara u visinu

M.

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

M.

Ostavite komentar