Albanci bi da otmu Trepču - BIGportal.ba
Region Vijesti

Albanci bi da otmu Trepču

Paralelno s miniranjem razgovora sa Beogradom, Priština ispod žita pokušava da se domogne srpskih preduzeća. Dok prete zauzimanjem severa KiM, planiraju otimanje “Trepče”, “Gazivoda”, “Brezovice”. . .

Držeći ključ za nastavak dijaloga sa Beogradom u svom džepu i uporno odbijajući da ukinu takse na srpske proizvode, kosovski političari paralelno pokušavaju da stegnu obruč oko severa Kosmeta. Ono što ne bi mogla da dobije za stolom, Priština pokušava da prisvoji ispod žita – da srpsku imovinu prevede na nepostojeću državu, da “ujedini” južni i severni deo Kosovske Mitrovice, kao i da sa svojom “vojskom” stigne do administrativne linije.

Uprkos apelima Beograda, na ove poteze Prištine evropski posrednici žmure, a apetiti kosovskih Albanaca rastu.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za “Novosti”, da kosovske snage mogu da pokušaju da se pojave na severu KiM s ciljem da pokažu kako kontrolišu celu pokrajinu, ali da bi morali da računaju na to da Srbi to neće prihvatiti. Takođe, kako kaže, oni bi hteli da se zastava “velike Albanije” zavijori na Kopaoniku, ali su svesni toga da to država Srbija ne bi mirno posmatrala.

– Sve što rade jednostranim potezima, od pokušaja ujedinjenja Mitrovice i uspostavljanja kontrole nad “Gazivodama” do prisvajanja “Trepče”, rade da bi izbegli razgovore o imovini koje Beograd traži. Svim tim potezima izazivaju nestabilnost, mada će teško išta od toga sprovesti u delo jer im Srbi sa KiM to neće dozvoliti. Čak i da skinu novac sa računa “Trepče sever”, neće im biti prihvaćen novi menadžment ako ga postave, osim ako ne upotrebe silu – kaže Drecun.

Da treba očekivati da će Albanci da nastave zveckanje oružjem, ukazuje politički analitičar Dragomir Anđelković, ali on smatra da se, ipak, neće usuditi da krenu na sever, jer bi to bio pravi rat:

– Prvo, Srbi na severu su dobro organizovani, a drugo, Beograd je najavio da će direktno vojno intervenisati ako na bilo koji način bude ugrožena bezbednost našeg naroda. Mislim da ne postoji opasnost da sever padne. Beograd je u stanju da ga odbrani i ima obavezu da ga odbrani. Albanci će pokušavati da nam prave probleme i oko “Trepče”, “Gazivoda”, “Brezovice”, ali ipak nemaju takvu moć da otmu našu imovinu na severu.

Bivši pripadnik KOS Ljuban Karan kaže, za “Novosti”, da kosovski Albanci već duže vreme stvaraju plansku konfuziju, uključujući i navodno slučajne prelaske administrativne linije njihove policije.

– Svakodnevnim manjim čarkama oni nastoje da uspavaju srpsku stranu. Sve to može biti deo nekog šireg plana sa ciljem da se stvar postepeno zaoštri, do neke ozbiljne intervencije, recimo zauzimanja severa, za koju bi povod lako mogao da se inscenira ili isprovocira – upozorava on.

Nacionalni savet Albanaca dodelio je u ponedeljak zahvalnice organizatorima nelegalnog referenduma u martu 1992. godine, na kojem su se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe izjasnili za “političku i teritorijalnu autonomiju uz mogućnost pripajanja Kosovu”?! Zahvalnice su dobili predsednik PDD Riza Haljimi i članovi DPA Ali Ahmeti, Ibrahim Kadriju i Šaip Duraku.

Priznanja su dobili i predsednik DPA Ragmi Mustafa, lider PDD Šaip Kamberi, kao i predsednica ogranka PDD u Preševu Ardita Sinani. Mustafa je rekao da svi koji su učestvovali u organizaciji i sprovođenju tog referenduma “mogu danas da svedoče o tome da je on odredio politički put Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe”.

Novosti

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar