Albanac sa Kosova priznao da je bio član Islamske države - BIGportal.ba
Region Vijesti

Albanac sa Kosova priznao da je bio član Islamske države

Muškarac iz kosovske opštine Gnjilane, Agon Misini (29), priznao je da je kao član Islamske države organizovao i učestvovao u terorističkim aktivnostima.

Kosovski državljanin izjasnio se krivim po optužbama za terorizam.

Specijalno tužilaštvo je 7. novembra podiglo optužnicu protiv Agona Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ISIS borio na Bliskom istoku.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je Misini nakon preliminarnih priprema svojevoljno napustio Kosovo u julu 2015. godine – sa ciljem da ode u Siriju.

Nakon što je kontaktirao pristalice terorističke organizacije Islamska država, Misini je avgusta 2015. autobusom otputovao u Grčku koristeći falsifikovani pasoš stanovnika Skoplja, odakle je zatim otišao do turske granice.

U optužnici se navodi da se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji ID, a nakon taktičke i borbene obuke, aktivno je učestvovao u ratovima u Siriji. Kurdske snage su ga uhapsile 26. jula 2017. i pritvoren je sve do aprila 2019. godine kada je vraćen na Kosovo.

Afrim Šefkiu iz Specijalnog tužilaštva pozvao je sud da donese osuđujuću presudu, podsećajući na otežavajuće okolnosti, težinu i sebičluk u izvršenju krivičnog dela, strah koji je on izazvao kod drugih građana, posebno ističući video snimak sa inkriminušućim sadržajem.

On je rekao da se nada da će stroga kazna takođe “sprečiti druge osobe da učestvuju i organizuju teroristička dela”.

Misinijev advokat spomenuo je olakšavajuće okolnosti koje bi sud trebalo da uzme u obzir i njegovu porodičnu situaciju, kao i činjenicu da je ovo njegov prvi sukob sa zakonom, da je Misini otkrio imena ostalih članova Islamske države i da je on izrazio duboko kajanje.

Presuda će biti saopštena 2. decembra, prenosi KoSSev.

Danas objavljeno

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

M.

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Ostavite komentar