Alarmantno u Zenici: Zaraženo više od 100 medicinara - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Alarmantno u Zenici: Zaraženo više od 100 medicinara

Sve teža je epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu. Korona virus ušao je na velika vrata u Kantonalnu bolnicu. Zaražena su 93 zdravstvena radnika, a očekuje se da tokom dana broj pozitivnih premaši 100.

Doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica u izjavi za N1 kazao je kako je posljednjih dana zabilježen znatan porast zaraženih među pacijentima, ali i zaposlenicima bolnice.

“Jučer smo imali 93 zaražena radnika, a danas ćemo premašiti taj broj. Radi se praktično o četvrtini ljekara. Mi smo zbog unutrašnjih problema imali reduciranje usluga, tako da smo već ranije prešli na ‘hladni program’. U jednom trenutku smo imali samo šest ili sedam anesteziologa. Imamo veliko opterećenje i među internistima, dosta ih je zaraženo. Nije jednostavno organizovati rad. Borimo se da to prevaziđemo”, poručio je Skomorac.

Dodao je kako se, zbog trenutne situacije, radi na unutrašnjoj reorganizaciji KB Zenica.

“Mislim da nemamo niti jedne bolnice u kojoj nema zaraženih. Ovo nije kolapsa, ali imamo ozbiljnu situaciju. Dok ima i jednog doktora mi ćemo raditi. Imamo sad situaciju koja je daleko gora nego u vrijeme kad je bilo proglašno stanje prirodne nesreće”, kazao je direktor te istakao da iako Kantonalna bolnica ima potrebu za dodatnim kadrom angažman se ne može izvršiti brzo zbog zakonske regulative.

(Agencije)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar