Alarmantno stanje zbog poplava kod Čelića i u Tešnju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Alarmantno stanje zbog poplava kod Čelića i u Tešnju

Veliki broj stambenih objekata poplavljen je danas na području Tuzlanskog kantona nakon izlivanja bujičnih voda usljed obilnih padavina, a najviše, oko stotinu, opštini Čelić.

U opštini Čelić izlili su se lokalni vodotoci i rijeka Šibošnica, a procjeljuje se, prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, da je poplavljeno oko stotinu stambenih i drugih objekata.

Potoci su na području opštine Banovići poplavili nekoliko objekata u naseljima Kredit Mahala, Jezero, Ekonomija, dok se na području Živinica u naseljima Ciljuge, Suha i Đurđevik voda nalazi oko stambenih objekata.

Rijeka Tinja je u tuzlanskom naselju Previle poplavila više stambenih objekata, a nekoliko stambenih objekata je poplavlje i u naseljima Tinja, Potpeć i Bjelave.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu i pomažu lokalnom stanovništvu u prevazilaženju novonastale situacije.

Obilna kiša koja je relativno kratko padala na području opštine Tešanj izazvala je pojavu površinskih voda te izlijevanje rijeke Tešanjke, a što je prouzrokovalo poplave u šest mjesnih zajednica te u samom centru Tešnja, potvrdio je Feni opštinski načelnik Suad Huskić.

“Jakom kišom bilo je zahvaćeno područje Crnog vrha, južni dio općine, zbog čega je privremeno bio prekinut i saobraćaj na dionici regionalnoog puta M474 Novi Šeher – Prnjavor kroz Tešanj. Sada je saobraćaj ponovo uspostavljen.

Sve ekipe su na terenu i saniraju štete. Angažovali smo Dobrovljno vatrogasno društvo, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu i komunalno preduzeće. Bilo je prijava da je voda ušla u neke objekte, ali niko nije bio životno ugrožen”, ističe Huskić.

Najugroženije su bile mjesne zajednice Mekiš, Karadaglije, Jablanica, Trepče, Bukva, Novo Selo te samo središte grada. U toku je sanacija šteta.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar