Alarmantno stanje u OVIM opštinama: Loš kvalitet vazduha u VEĆINI GRADOVA U BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Alarmantno stanje u OVIM opštinama: Loš kvalitet vazduha u VEĆINI GRADOVA U BiH

Prema mjerenjima jutros u sedam časova, kvalitet vazduha je loš u većini gradova centralne i sjeveroistočne BiH, a najzagađeniji su Ilijaš i Živinice, gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 185 i 181 i nezdrav je za stanovništvo.

Slična je situacija i u Tuzli, Visokom, kao i u Zenici, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta vazduha iznosili 169, 158 i 157. Vazduh je, takođe, nezdrav na području Jajca i Lukavca, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta vazduha iznosili 154 i 153. U takvoj situaciji sa kvalitetom vazduha, iz “Eko-akcije” upozoravaju da je na području tih gradova moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi bi ostali mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve spoljne fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. Na području glavnog grada BiH indeks kvaliteta vazduha jutros je iznosio 109 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

(Avaz)

Danas objavljeno

Policija potvrdila: Teroristički napad

M.

BiH po smrtnosti druga u svijetu, a prva u Evropi

M.

Vučić o privođenju Dijane Hrkalović: U narednim danima biće još hapšenja

M.

Ostavite komentar