Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama

U testovima na T raskrsnicama sudari su se događali u čak 100% slučajeva, uprkos tom sistemu asistencije.

Većina novih vozila koja se prodaju u Evropi standardno su opremljena sistemom automatskog kočenja u slučaju opasnosti (AEB). I dok je tehnologija koja koristi radar, kamere ili LiDAR za uočavanje opasnih situacija na putu dokazala svoju vrednost u pogledu smanjenja sile udara jednog vozila u zadnji deo drugog pri niskim brzinama, problemi nastaju pri visokim brzinama, frontalnim sudarima i na T raskrsnicama.

Američki auto-klub (AAA) želeo je da sazna kako ti sistemi rade u scenarijima većih brzina, gde bi trebalo da budu i najkorisniji. Ono što su otkrili nakon niza testova sudara je da ovi sistemi ne uspevaju da pomognu vozaču u svim saobraćajnim situacijama.

AAA je testirao sisteme četiri vozila (marki Ford, Honda, Chevrolet i Toyota) pri većim brzinama da bi saznao mogu li oni da spreče nalet vozila otpozadi, a takođe je sproveo testove kako bi utvrdio mogu li AEB sistemi da spreče sudar na T raskrsnici.

Auto-klub je testirao sisteme u dva scenarija na T raskrsnicama: sa vozilima koja idu pravo kroz raskrsnicu nailazeći na vozilo koje im seče put, kao i kada vozilo koje skreće ulevo ulazi u putanju nadolazećeg vozila.

Ovo su inače najsmrtonosnije vrste nesreća u Americi i čine 39,2 odsto ukupnih smrtnih slučajeva u nesrećama u kojima su učestvovala dva putnička vozila.

Rezultati su skromni. Pri brzini 46 km/h, AEB je sprečio sudar otpozadi u 17 od 20 testnih vožnji, ili 85%. Za testne vožnje koje su kao posledicu imale sudar, brzina pri sudaru smanjena je za 86%.

Pri 62 km/h, AEB je sprečio sudar sa zadnje strane u samo 6 od 20 testnih vožnji, ili 30%. Za probne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara smanjena je za 62%.

U testovima na T raskrsnicama sudari su se dogodili u 100% slučajeva. AEB nije uspeo da upozori vozača, smanji brzinu vozila i izbegne sudar.

Kao rezultat testiranja, AAA preporučuje da se proizvođači automobila fokusiraju na projektovanje sistema koji bi bolje upravljali sudarima u kojima je najveća verovatnoća da dođe do povreda i smrtnih slučajeva.

Vozači takođe treba da biti svesni ograničenja svojih vozila, odnosno trebalo bi da znaju da, uprkos svim bezbednosnim sistemima, moraju biti maksimalno fokusirani na saobraćaj i reagovati na vreme.

B92.

Danas objavljeno

Ferrari Vision Gran Turismo: Ovaj brutalni sportaš ostavlja bez daha

Vanja A

Električni automobili zvijezde sajma u Los Anđelesu

Vanja A

Izložba „Valentino Rosi – sve njegove sezone“ od četvrtka

Vanja A

Ostavite komentar