"Alarmantno i kasno; treba sve zatvoriti posle 17h" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Alarmantno i kasno; treba sve zatvoriti posle 17h”

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović izjavila da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna.

Prema njenim rečima, potrebno uvesti restriktivne mere kako bi se epidemija stavila pod kontrolu. Ona je za RTS rekla i da posle 17 časova treba zatvoriti ugostiteljske objekte, a ostaviti prehrambene objekte, apoteke i eventualno bezninske pumpe da rade.

“Epidemiološke mere imamo na papiru, ali se ponašamo kao da ne postoje. Nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji ih se ne pridržavaju. Kada bismo poštovali osnovne mere, situacija bi bila dramatično drugačija”, rekla je Tanja Jovanović.

Ona je ocenila da je kasno za uvođenje kovid propusnica i da je potrebno prvo uspostaviti kontrolu nad epidemijom. “Epidemija je u ovom četvrtom talasu dostigla pik. Veliki je broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromni su redovi ispred kovid ambulanti, a imamo bolesnike sa vrlo teškim kliničkim slikama”, navela je ona.

Jovanovićeva je istakla da je sada “epidemija nevakcinisanih”, kod kojih je moguće da se razvije teška klinička slika i dodala da vakcine koje su u upotrebi u Srbiji još štite protiv delta soja korona virusa.

Kazala je da je 90 odsto studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano, ali da je poražavajuće da je samo oko 30 odsto mladih imunizovano protiv koronavirusa.

Danas objavljeno

Britanski supermarketi na police stavljaju povrće od kartona

V.R.

Lančani udes u Sarajevu, troje povrijeđenih

V.R.

Preminuo bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva

V.R.

Ostavite komentar