Alarmantno: Beba sve manje, odlazaka sve više - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Alarmantno: Beba sve manje, odlazaka sve više

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva tri mjeseca tekuće godine rođeno je manje od dvije hiljade beba. To nije iznenađenje, upozoravaju demografi i dodaju da nadležni nisu slušali struku prilikom donošenja adekvatnih mjera. Građani problem vide u migraciji stanovništva.

U prva tri mjeseca 2020. godine rođeno je 1.935 djece, što je manje u odnosu na isti period u prethodne dvije godine, kada je rođeno 2.183, odnosno 2.416 djece.

Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske nisu nikakvo iznenađenje i na njih se upozorava već duže vrijeme, kažu demografi. Naglašavaju da „bejbi bum“, koji se s vremena na vrijeme desi u pojedinim dijelovima Srpske, ne predstavlja značajan pomak, ako se gleda broj umrlih svake godine, a koji je godinama tek nešto ispod 15 hiljada.

„Imamo generacije koje sve manje i manje ulaze u reproduktivni period. Dakle, mi možemo govoriti da generacija 2000. godišta već sada počinje da zasniva porodicu. Te generacije su sve malobrojnije“, ističe demograf Aleksandar Čavić.

Pad nataliteta, po mišljenju građana, dešava se iz dva razloga – to su ekonomska persprektiva i migracije stanovništva. Građani smatraju da bi bilo bolje da Vlada daje više podsticaja mladima, jer oni, suočeni sa lošim ekonomskim prilikama, sve češće odlaze u inostranstvo.

Osim odlaska mladih, demografi kažu da mjere koje su preduzete po ovom pitanju u posljednjih 15 godina nisu bile adekvatne, jer bi do sada dale određene rezultate. Čavić upozorava da oni koji imaju vlast u Srpskoj sada nemaju vremena da čekaju na rezultate od 15 godina, jer ne znaju da li će i tada biti na vlasti. Zbog toga predlažu nove mjere u skladu sa izbornim procesom.

„Svaka vlast kod nas ima alibi da na tome ne može da dobije izbore. To je potpuno pogrešno, jer nam oko ovoga treba nacionalni i najširi mogući društveni konsenzus“, kaže Čavić.

Sve dok se bude išlo lakšim putem, odnosno putem borbe za politički opstanak, a ne borbe za natalitet, Srpska će, nesumnjivo, gubiti stanovništvo. Do tada, ne treba da nas čude podaci da je u Srpskoj sve manje školaraca, sve manje škola i sve manje radno sposobnog stanovništva.

(BN)

Danas objavljeno

Posjetili festival u Hrvatskoj: Austrijski turisti se vratili kući sa pozitivnim testom na koronu

M.

Najveća opasnost se očekuje sutra, a već je apokaliptično – oluje izazvale odrone zemlje i poplave

M.

U Antaliji buknuo požar, evakuisano stanovništvo

M.

Ostavite komentar