Alarmantan izveštaj: Amsterdam pun teških droga i kriminala, ubijaju i dečaci - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Alarmantan izveštaj: Amsterdam pun teških droga i kriminala, ubijaju i dečaci

Glavni grad Holandije sada ima veliki problem s teškim drogama koje su sa sobom donele rastuće nasilje i korupciju “kriminalaca, parazita i iznuditelja”.

Novac zarađen preprodajom kokaina, ekstazija i marihuane našao je put do bujajućeg tržišta nekretnina, piše u izveštaju “Druga strana Amsterdama” koji je naručila gradska uprava.

Iako je marihuana u Holandiji ilegalna, slavni amsterdamski “kofi šopovi” decenijama su je otvoreno prodavali, na radost građana i turista.

Tužitelji ne progone one koje zateknu s manjim količinama marihuane i u izveštaiu se navodi da su policajci, zbog društvene prihvaćenosti, odustali od hvatanja počinitelja manjih prekršaja.

Ali, takva se politika de fakto proširila i na ostale droge, kažu autori.

“Amsterdam je pružio slobodno utočište šarolikom društvu kriminalaca, mrežama lopova i parazita, preprodavača i iznuditelja, sumnjivim javnim beležnicima i agentima za nekretnine”, piše u izveštaju.

I dečaci kuriri nude ubistvo iz usluge

Na vrhu te kriminalne mreže su šefovi organizovanog kriminala koji ne moraju fizički biti u Amsterdamu, a na dnu su “njihove sluge poput vozača skutera i taksija, pa čak i dečaci kuriri koji grade kriminalnu karijeru nudeći ubistvo iz usluge”.

Najnovije studije pokazale su da je 21 posto stanovnika Amsterdama koristilo marihuanu u poslednjih godinu dana, a 17 posto teške droge poput kokaina i ekstazija.

Zdravstvene vlasti procenjuju da ekstazi koristi 70 posto onih koji posećuju muzičke festivale.

Gradonačelnica Femke Halsema rekla je da je primila k znanju kritike iz izveštaja.

Ona namerava da nastavi aktuelne programe, posebno one protiv pranja prljavog novca na tržištu nekretnina kojima je cilj poboljšati saradnju Amsterdama s telima progona.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar