AKUSTIČNA DUNAVSKA INTIMA: Bane Krstić o jubileju i novom albumu Garavog sokaka - BIGportal.ba
Ex Yu

AKUSTIČNA DUNAVSKA INTIMA: Bane Krstić o jubileju i novom albumu Garavog sokaka

ALBUMOM “Garavi sokak, 30 godina sa vama, dunavska intima”, sa 20 pesama, koji je nedavno objavio PGP RTS, vojvođanski kantautor Bane Krstić i njegov “Garavi sokak” obeležili su jubilej – tri decenije rada, ili kako on kaže “naše misije”.

– Nadam se da će prijati ljudima koji na kantar sveta gledaju sličnim očima – rekao je Bane Krstić za naš list.

– Izbor pesama nastao je na samom snimanju, za koje nismo imali probe. Svirali smo ono što je srce htelo. Jednog momenta sam pomislio kako bi bilo lepo snimiti u akustičnom zvuku, a da muzički bude kao neki “bački fado”. Dunavska intima, bez cipela i struje, sa malo instrumenata i mnogo emocija.

Zanimljivo je da je čuvena Banetova pesma “Teci, teci, Dunave” iz 1989, koja se našla na prvom albumu grupe, tek sada dobila spot. Karakterišu ga nesvakidašnji kadrovi prirode, snimljeni uz Dunav, u Sremu, Slankamenu… Tu Bane nalazi svoj mir, spokoj, radost, zadovoljstvo, a vrlo često i inspiraciju:

– Iako je “Teci, teci, Dunave” kompozicija s početka karijere, svirali smo je kao i ostale hitove, na svakom koncertu i na televiziji i festivalima ovih 30 godina, ali se, eto, nekako dogodilo da sve do sada ta numera nije bila ekranizovana. Na mesta iz spota samo naizgled odlazim da pecam ili da čitam, a u stvari uživam u svakom trenutku koji tamo provedem.

Tokom karijere, mediji i struka su se trudili da žanrovski odrede muziku “Garavog sokaka”, ali Bane tvrdi da su oni svakako proizišli iz pop kulture, a da nisu slušali “Bitlse”, verovatno se i ne bi bavili muzikom.

– Uvek sam voleo da svoja dela povežem sa našim podnebljem – priča nam Bane. – Zato je u “Garavom sokaku” uvek bilo mnogo etno-motiva i lokalnih instrumenata, kao što su tambure, gajde, duduci.

Danas objavljeno

Neda otkrila kako se pomirila sa Marinkom Rokvićem!

Vanja A

Laka na slikovit način pokazao da pare vrte gdje burgija neće

Vanja A

Završio se 49. FEST: Đuričko nagrađen za najbolju mušku ulogu, “Oaza” najbolji film

Zeljka

Ostavite komentar