Aktivisti sačuvali Neretvicu, mašine se vratile u rikverc - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Aktivisti sačuvali Neretvicu, mašine se vratile u rikverc

Mještani Buturović Polja i aktivisti iz svih krajeva BiH danas su natjerali kamione i mašine da se vrate na rikverc i tako spriječili početak izgradnje dvije mini hidroelektrane (MHE) na rijeci Neretvici.

Od ranih jutranjih sati na mostu u mjestu Goransko Polje, nedaleko od Buturović Polja kod Konjica, traje protest građana protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Neretvici.

Kada su se oko 10 sati pojavili kamioni, mještani su hrabro stali pred njih i spriječili ih da nastave put. Podršku su im dali i članovi benda Dubioza Kolektiv.

Nakon skoro dva sata blokade, kamioni i mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic koji su trebali započeti s radovima na izgradnji dvije od 15 planiranih MHE, su odlučili prekinuti planirano i vratiti se nazad.

Aktivisti im čak nisu dali ni da se okrenu na cesti, pa su vozači morali voziti u rikverc. Nekoliko stotina građana je uz pjesmu proslavilo današnji poduhvat, a protest je prošao bez incidenata.

U rukama su držali transparent “Voda ili krv – Stop MHE – Pusti me da tečem”.

“Mi smo odlučni i izdržaćemo koliko god bude trajalo. Imamo više želje da spriječimo ekocid na našoj rijeci”, rekao je jedan od organizatora Ibrahim Turak.

Mještanima Buturović Polja veliku podršku pružaju i aktivisti iz drugih krajeva BiH, a protesti su održani već nekoliko puta s ciljem zaustavljanja mašina koje trebaju graditi HE na rijeci dugoj 27 kilometara.

(Klix.ba)

Danas objavljeno

Spasioci u vodenom parku “Akvana” oživjeli dječaka koji se davio

M.

Dodik: Rješenje da se svi sami prijave Tužilaštvu

M.

Ruski avioni gase požare u Antaliji

M.

Ostavite komentar