"Ako vi otvorite fabrike, ja zatvaram granice" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ako vi otvorite fabrike, ja zatvaram granice”

Na najavu Lombardije o skorom otvaranju fabrika i ublažavanju mera, reagovao je predsednik južne, najmnogoljudnije regije Kampanja, Vićenco De Luka.

De Luka je najavio da će on u tom slučaju zatvoriti granice za stanovnike Lombardije i Veneta.

Njegove reči već su postale “slučaj” u italijanskoj štampi gde ga, između ostalog podsecaju da bi u tom slučaju trebalo zatvoriti granice i za pomoć koju ova južna italijanska pokrajina dobija od bogatog severa.

Lombardija je po broj zaraženih i broju umrlih, od početka pandemije, na prvom mestu i jos uvek vodi po dnevnom broju zaraženih i preminulih: u poslednja 24 sata umrle su 243 osobe, a ukupno 33. 434 je zaraženih.

Ipak vlasti ove bogate regije gde je kocentrisana važna industrija, između ostalog, proizvodnja oružja i automobilska industria, najavljuju skori početak rada fabrika.

Novoizabrani predsednik moćne Konfindustrije (udruženja velikih industrijalaca), Karlo Bonomi je odmah po izboru kritikovao vladu zbog “konfuzije u donošenju mera i haotičnom vođenju vanredne situacije, a sada je najavio skoro otvaranje proizvodnih pogona.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Italiju Valter Rićjardi međutim upozorava da bi bilo opasno ubrzati proces “otvaranja” karantina.

“U tom slučaju rizikujemo da drugi krug zaraze koronavirusom, krene mnogo pre nego sto se sada predviđa, početkom septembra”, rekao je on.

Po njegovim rečima “drugi talas infekcije koronavirusom u septembru, je siguran i sve dok ne pronađemo vakcinu, mala žarista virusa moraju se držati pod kontrolom”.

b92

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za petak, 22.01.2021. godine

D

U Hrvatskoj opada broj zaraženih, još 776 slučajeva

M.

CIK poništio izbore u Doboju i Srebrenici

M.

Ostavite komentar