11. Aprila 2019.

Ako vas zanima ubrzava li doručak metabolizam, evo odgovora

Big Portal

Metabolizam je proces u kojem se kalorije, koje unosite hranom u svoj organizam, pretvaraju u energiju koja je neophodna za održavanje svih životnih funkcija kao i za sve što radite: kretanje, razmišljanje, disanje, rast i tako dalje.

Kad ljudi govore o svom metabolizmu, zapravo misle na količinu kalorija koju tijelo potroši u jednom danu.

Prije svega, važno je razjasniti nekoliko mitova koji se vežu za metabolizam. Pitka voda neće ubrzati vaš metabolizam, poručuju stručnjaci, a isto tako u tome vam neće pomoći ni začinjena hrana, đumbir, ljute papričice ili kava.

Kada je riječ o doručku, neki čak vjeruju da je on ključan pri ubrzanju metabolizma, no je li tome tako otkrio je dr. Avigdor Arad.

“Kada jedemo, tijelo prerađuje hranu i tada dolazi do sagorijevanja kalorija. No riječ je o ne tako značajnom broju kalorija. Ako ste sagorjeli jednu kaloriju po minuti bez doručka, s doručkom bi to vrlo vjerovatno bile dvije kalorije u minuti. Dakle, jako malo”, rekao je dr. Arad.

“Ako želite ubrzati svoj metabolizam, radite treninge snage kako biste izgradili mišiće. Mišić je inače metabolički aktivniji od masti, što znači da što više mišića imate, više ćete kalorija sagorijevati u jednom danu”, poručio je dr. Arad.

“Kada je riječ o prehrani, postoji nekoliko ključnih stvari koje možete učiniti. Unosite više proteina i hrane sa zdravim masnoćama jer to će otežati vašem tijelu da ih obradi, probavi i pohrani, što znači da će vaše tijelo trošiti više energije. Takođe biste trebali smanjiti količinu obrađenog šećera koji jedete”, savjetovao je dr. Arad.

 

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare