Ako vas kamera u ovoj zemlji uhvati da koristite mobilni za volanom, platićete 240 evra - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ako vas kamera u ovoj zemlji uhvati da koristite mobilni za volanom, platićete 240 evra

Za izricanje kazne potrebno je samo da vozač drži mobilni, a policija ne mora da dokazuje ​​za šta ga je koristio.

Holandska policija koristi kameru za otkrivanje vozača koji upotrebljavaju smartfon u vožnji. Korišćenje mobilnog je opasno, Holanđani to znaju i kažnjavaju takvo ponašanje za upravljačem.

U tome im pomaže MONOcam – mobilna kamera na stativu. Uređaj može da se postavi u gradskim sredinama, kao i izvan urbanih područja.

Kamera dolazi sa softverom koji je razvila holandska policija. Ovaj softver omogućava MONOcamu da prepozna vozače koji imaju mobilni u rukama.

Zanimljivo je da je za izricanje kazne dovoljno samo da vozač drži smartfon u ruci, a policija ne mora da dokazuje ​​za šta je služio – telefoniranje, korišćenje aplikacije, upravljanje navigacijskim sistemom ili nešto drugo.

Ako MONOcam snimi sumnjivu situaciju, a softverski algoritmi to prepoznaju, fotografija se šalje policijskom službeniku koji procenjuje da li je mobilni zaista korišćen.

Ukoliko je tako, drugi policijski službenik proverava snimak radi konačnog zaključka. Ako se utvrdi postojanje prekršaja, službenik šalje dokaze Centralnoj agenciji za naplatu kazni (CJIB), koja zatim šalje kaznu vozaču.

Prvi od takozvanih pametnih MONOcam uređaja nedavno je predat jednoj od regionalnih policijskih jedinica.

Ianče, MONOcam je tehnički testiran poslednjih osamnaest meseci, uključujući proveru usklađenosti sa zakonodavstvom o podacima o ličnosti.

To se postiže softverom koji automatski zatamnjuje lica mogućih saputnika sa vidljivim samo licem vozača.

Fotografije se čuvaju tokom kraćeg perioda. Čim ih službenici pregledaju i proslede ih na naplatu kazne, fotografije se brišu.

Fotografije prekršitelja tada ostaju sačuvane samo u Centralnoj agenciji za naplatu kazni, što je i do sada bio slučaj sa fotografijama snimljenim radarskim setovima i kamerama za merenje brzine u Holandiji.

Kazna za korišćenje mobilnog u vožnji je 240 evra, a policija očekuje da će primena MONOcam uređaja doprineti većoj bezbednosti na putevima u toj zemlji.

Danas objavljeno

Kako bi mogao da izgleda savremeni Yugo na struju

V.R.

Volvo će proizvoditi isključivo električne automobile prilagođene veganima, bez kože i od recikliranih materijala

V.R.

Kada je Peugeot kreirao superautomobil s V12 motorom maks. brzine 357 km/h

V.R.

Ostavite komentar