Ako vam se uz prvu kafu mnogo jedu slatkiši, evo ko je kriv - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ako vam se uz prvu kafu mnogo jedu slatkiši, evo ko je kriv

Klasična kombinacija za početak dana širom svijeta, pogotovo kod Italijana i Amerikanaca je šolja kafe i slatki doručak.

Prema novim istraživanja postoji snažan razlog zašto ove dve stvari idu zajedno.

Kofein može da promeni vaš osećaj za slatkim dodatkom, tako što povećava želju za šećerom, pa ona postaje veća nego što je inače slučaj, pokazuje studija objavljena u “Žurnal od Fud Sajens”.

Istraživači su radili sa dve grupe dobrovoljaca i svaka od njih je dobila kafu, sa i bez kofeina, a da nisu znali koju vrstu kafe su dobili.

Nije bilo razlike da li kada ima kofein.

Od obe grupe je zatraženo da dodaju šećer u svoje napitke i da i ocene koliko je on sladak. Zatim su od učesnika zatražili da ocenjuju svoju mentalnu budnost i procene koliki je nivo kofeina bio u njihovim kafama.

Bez obzira na to da li su pili kafu sa kofeinom ili ne, volonteri su rekli da su imali isti nivo budnosti, a mali broj njih je bio u stanju da precizno odredi nivo kofeina u svojim pićima.

Studija dokazuje da kafa daje efekat placeba.

Odnos između naših ukusa i našeg osećaja budnosti dolazi od hemikalije u našem mozgu poznate kao adenozin, što nam omogućava da smirimo naše živce i da se odmorimo u toku noći.

Kofein je taj koji blokira receptore u mozgu za koje se adenozin vezuje i daje suprotan efekat, tačnije, podstiče na akciju.

Ali vas sve ovo neće sprečiti da uživate u svom slatkom doručku i šolji tople kafe.

Izvor. Novosti

Danas objavljeno

Neracionalna upotreba antibiotika uvodi korona pacijente u veoma opasno stanje

Zeljka

Fini kremast voćni kolač

Zeljka

Važne informacije za sve koji su primili “Sinofarm” vakcinu

Zeljka

Ostavite komentar