5. Augusta 2019.

Ako vam je muka, gledajte kroz prozor

Big Portal

Tegobe sa mučninom, povraćanjem, hladnim znojem vrtoglavicom i naglim padom krvnog pritiska mogu da se jave u svim prevoznim sredstvima. Čitanje ili video-igrice samo pogoršavaju neprijatne simptome

Doktorka Ivana Stefanović, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda, kaže da bolest putovanja nastaje kada u mozgu dođe do “kratkog spoja”.

– Da bi telo održalo uspravan položaj i ravnotežu, mozak dobija signale iz različitih delova organizma – objašnjava naša sagovornica. – Te signale obrađuje u centru za ravnotežu u unutrašnjem uhu. Ako ti signali, posebno vidni, budu drugačiji u odnosu na ostale dolazi do simptoma bolesti. To se događa kad se neravnomerno krećemo, i te stalne promene kretanja u smislu ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja i usporavanja ne možemo videti već samo osetiti.

Ipak, simptomi bolesti putovanja mogu da se izbegnu ili sasvim ublaže.

– Trebalo bi se truditi da se uskladi pravac kretanja s pogledom – kaže dr Stefanović. – Praktično rečeno, potrebno je da se gleda u daljinu da bi se smanjile stalne promene u vidnim podražajima. U avionu bi trebalo sesti do prozora, a na brodu vreme se provodi na palubi. Bitno je i da se ne putuje “naopako”, da se ne čita tokom puta, igra video- igrica, kucaju poruke na telefonu, ili radi na računaru.

Prema rečima naše sagovornice, u korisne savete za prevazilaženje ove boljke ubraja se i izbegavanje jakih mirisa i teške hrane pre puta. Automobil bi uvek trebalo da bude dobro provetren, a ako je napolju vrućina da se uključi klima. Na prve simptome trebalo bi da se zaustavi prevozno sredstvo, odmori, prošeta i sačeka se da nelagodnost prođe.

– Uz ove opšte mere postoje i vrlo efikasni lekovi za bolest putovanja – kaže dr Stefanović. – Oni deluju umirujuće i sprečavaju povraćanje, a bezbedni su i za decu. Da bi delovali, potrebno ih je uzeti najmanje pola sata pre početka putovanja, kako bi se apsorbovali u krvotok i delovali na ciljane receptore.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare