"Ako vakcinišemo 50 miliona vraćamo se normalnom životu do kraja 2021." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ako vakcinišemo 50 miliona vraćamo se normalnom životu do kraja 2021.”

Ako ove godine EU uspe da vakcinišemo najmanje 50 odsto stanovništva u Evropi, do kraja 2021. može da se vrati u normalan život, kaže jedan šef u EMA.

Naime, marko Kavaleri, šef Odeljenja za zdravstvene postupke i strategije vakcinacije Evropske medicinske agencije je istakao da ćemo morati da naučimo da živimo sa ovim virusom, ali da ćemo biti zaštićeniji od njega.

Govoreći za N1 o najvećima problemima u Evropskoj uniji za sprovođenje masovne imunizacije, naveo je sporost u vakcinisanju zbog ograničenja u broju doza koje su dostupne.

“Vrlo je važno imati dovoljno doza za sve, a posebno za rizične grupe koje bi trebalo prvo vakcinisati. U ovom trenutku stižu nove vakcine, ali je potrebno vreme, i to traje. Iako stvari idu sporiju, uvereni smo da će se u budućnosti popraviti i da će biti dovoljno vakcina za veliku većinu građana“, rekao je Kavaleri.

Prema njegovim rečima, vakcinacija u Evropi je krenula nešto sporije nego u Velikoj Britaniji SAD i Kini.

“Međutim, u ovom trenutku stvari idu brže, i pre nego što bude vakcinisano nekoliko miliona građana, moramo da napredujemo u vakcinaciji starijih grupa i onih koji su pod većim rizikom da se ozbiljnije razbole od kovida”, napomenuo je Kavaleri.

On je ocenio da je cilj EU da stigne ostale u procesu vakcinacije, kako bi se što pre omogućilo vraćanje u normalne tokove života. Komentarišući mogućnost da se u EU upotrebljavaju vakcine kineskih i ruskih proizvođača, on je naveo da se pregovara sa njima, kao i da je glavno pitanje da li će te vakcine ispuniti uslove evropske zajednice.

“Ako to bude slučaj, to bi bilo dobro za sve nas, jer bi imali nove vakcine za građane EU, što bi značajno pomoglo u borbi protiv pandemije”, naveo je Kavaleri.

Od novih sojeva koronavirusa pomenuo je južnoafrički i brazilski, kao potencijalno najopasnije, kao i da bi mutacije tih sojeva mogle da smanje stepen zaštite vakcina. Kavaleri je istakao da moramo da se suočimo sa razlikama u podacima koje daju proizvođači vakcina.

“Znamo da je bilo problema sa AstraZenekom, kao i da nema puno podataka kod većine vakcina za stepen zaštite kod starijih osoba. Ali, uprkos svim tim restrikcijama, AstraZeneka je pokazala dobar imuni odgovor kod starijih osoba. To je umirujuće i to pokazuje da su reakcije slične kao i kod drugih straosnih populacija”, izjavio je Kavaleri.

On je podsetio da su u dosadašnjim ispitivanjim RNK vakcine pokazale visoki stepen zaštite, dok druge vakcine pokazuju nešto manji stepen zaštite, ali da sve vakcine predstavljaju dobru zaštitu od teških stanja korone i moguće hospitalizacije.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar