Ako se često ljutite, to može biti razlog zbog kojeg imate višak kilograma - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ako se često ljutite, to može biti razlog zbog kojeg imate višak kilograma

LJUTNJA nije samo loše raspoloženje i vikanje.

Postoje tri vrste bijesa i svaka od njih ima svoj simptome, koji uključuju, na primjer, krivicu i rizično ponašanje. Stoga ljutnja nije tako jednostavna kao što se možda čini, a njen uticaj može biti puno ozbiljniji od svađe i upropaštene večeri.

Jedna od nuspojava je višak kilograma. Svi su povremeno ljuti, ali stalno biti u tom stanju može biti štetno za vaše zdravlje.

Sve započinje adrenalinom

Ljutnja se ogleda ne samo u vašem emocionalnom stanju već i u hemijskim procesima vašeg tijela. Kad se naljutite, oslobađa se adrenalin koji vam služi da budete spremni za “borbu ili bijeg”, što stvara tjeskobu.

Zbog protoka krvi koja prelazi iz unutrašnjih organa u mišiće, ne možete osjećati glad dok ste ljuti. Ali to ima samo kratkoročni učinak. Nakon što se razina adrenalina smanji, osjećate potrebu da nadoknadite izgubljenu energiju i počnete žudjeti za hranom.

Šta napraviti?

Pokušajte ne jesti kako biste se nosili sa stresom. Pratite svoju ishranu i zaustavite se svaki put kad shvatite da ste siti. To će vam pomoći da spriječite debljanje.

Tjeskoba je razlog za stres

S obzirom na to da tjeskoba povećava stres, povećava se i razina hormona kortizola. Osim što štetno djeluje na srce i krvni pritisak, utiče i na težinu jer kortizol pretvara šećer u krvi u masti, a rezultat je povećanje tjelesne težine.

Šta napraviti?

Izbacite negativne emocije vježbanjem. Posjetite teretanu, vježbajte ili prošetajte. To će vam pomoći da se smirite i saberete misli.

Gubitak kontrole apetita

Stres vodi do problema sa spavanjem, a kad ne spavate dovoljno, nemate energije pa je vjerovatnije da ćete jesti UH koji se nalaze u slatkim pićima, slatkišima i drugoj nezdravoj hrani. Istovremeno je teže kontrolisati unos hrane jer nedostatak sna remeti rad hormona koji kontrolišu apetit.

Šta napraviti?

Pronađite način da vratite sklad u svoj život. To može biti čitanje, druženje s prijateljima ili vaš omiljeni hobi koji vam donosi zadovoljstvo i mir.

Index

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar