"Ako Rusija promijeni kurs, moguća je saradnja" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ako Rusija promijeni kurs, moguća je saradnja”

Sjedinjene Američke Države su spremne za stabilan odnos sa Rusijom ako ona promeni politiku, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

“Ako ona (Rusija) promeni kurs, bic´emo spremni da razgovaramo”, rekao je Blinken u intervjuu za “Aksios”.

Prema njegovim rečima, predstojec´i samit predsednika dveju država Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi sledec´e nedelje teško da c´e pokazati želju Moskve da nešto slično učini.

Blinken je dodao da c´e se američki lider sastati sa ruskim kolegom zbog navodne “agresije i napada” iz Moskve.

“On c´e jasno i otvoreno rec´i šta može da se očekuje od Sjedinjenih Američkih Država ako se budu nastavile agresivne nepromišljene akcije protiv nas. Podjednako c´e jasno staviti do znanja da c´emo, ukoliko Rusija u svojim postupcima odabere drugačiju politiku, dati prednost stabilnijim odnosima. To c´e ic´i u korist našem narodu, ruskom narodu, celom svetu – strateška stabilnost i kontrola naoružanja”, istakao je državni sekretar.

Blinken nije isključio moguc´nost da c´e se nakon prvog sastanka lidera dveju zemalja pojaviti određena jasnoc´a u buduc´nosti odnosa.

“U svakom slučaju, spremni smo za oba (scenarija)”, zaključio je Blinken.

Sam američki predsednik je ranije u autorskom članku za “Vašington post” naveo da Vašington ne traži sukob sa Moskvom vec´, naprotiv, želi stabilne odnose, ali je izrazio spremnost da odgovori na navodne postojec´e izazove evropskoj bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu rekao da c´e na sastanku sa Bajdenom biti potrebno da se pokuša da se pronađu načini za regulisanje odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. On je naveo da bi trebalo da bude reči o strateškoj stabilnosti, rešavanju međunarodnih sukoba u najproblematičnijim tačkama, o procesima razoružanja i borbi protiv terorizma i pandemije. Putin je takođe rekao da ne očekuje neki proboj od predstojec´eg sastanka.

Danas objavljeno

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Lideri EU opet nesložni: Nema dogovora oko gasa

M.

Evo kako se dijele kompenzacioni i direktni mandati

Vanja A

Ostavite komentar