4. Augusta 2022.

“Ako Putin ponovi potez, reagovaćemo odmah”

Big Portal

On je rekao da će zemlje članice NATO možda morati da dugo nastave da pomažu Ukrajinu oružjem i drugom pomoći, kako bi sprečile Rusiju da pobedi.

“U našem je interesu da ova vrsta agresivne politike ne uspe. Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da ruski napad nije usmeren samo na Ukrajinu, već i na zapadne vrednosti.

Stoltenberg je ponovio da je NATO odlučan da brani svih svojih 30 zemalja članica.

“Ako predsednik Putin uopšte pomisli da uradi nešto slično nekoj zemlji NATO-a kao što je uradio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, onda će se ceo NATO uključiti odmah”, rekao je Stoltenberg.

Neutralne zemlje moraju da izaberu stranu?

 EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Napad Rusije na Ukrajinu podstakao je ranije neutralne zemlje Finsku i Švedsku da zatraže članstvo u NATO-u. Njihove zahteve za prijem do sada su ratifikovale 23 od 30 država članica, uključujući SAD.

Sedam zemalja članica tek treba da formalno pristanu, i to su Češka, Grčka, Mađarska, Portugalija, Slovačka, Španija i Turska, navodi RSE.

Samo se Turska prvobitno usprotivila. Ona je pored ostalog kao uslov za podršku postavila da Stokholm i Helsinki ne pomažu kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom terorističke Radničke partije Kurdistana, i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turska je saopštila da će se ovog meseca specijalni komitet te zemlje sastati sa finskim i švedskim zvaničnicima, kako bi procenio da li se dve zemlje pridržavaju uslova.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare