Ako Priština do 1. jula ne ukine takse slijede kontramjere - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ako Priština do 1. jula ne ukine takse slijede kontramjere

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarali su danas o daljim koracima po pitanju diskriminatorskih taksi koje za robu iz dvije države i dalje primjenjuju prištinske vlasti.

Ministar Šarović je istakao da je za posljednjih šest mjeseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 miliona evra robe manje na samoproglašeno Kosovo, nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto.

U prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u vrijednosti od svega 500 hiljada evra.

Ministar Ljajić je istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na samoproglašeno Kosovo isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od čak 80 odsto.

To praktično znači, ukazao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno.

– Ako takse ne budu ukinute do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, dvije zemlje će razmotriti uvođenje različitih modela kontramjera, svjesne da to nije najbolja, ali svakako jeste iznuđena mjera. S druge strane, od Evropske komisije će se zatražiti veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma. Zbog uvedenih taksi prema dvije države od strane institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana prije 13 godina – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomski odnosa.

foto Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Dvojica ministara su se založila za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumijeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala.

– Uslov za to je bezuslovno ukidanje taksi od strane Prištine. Ukoliko se to ne dogodi, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika – navodi se u saopštenju.

Jedan od zaključaka je i da stanovnici na teritoriji Kosova, takođe, trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cijene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4 odsto, a uvoz robe za 6,4 odsto.

– Zbog taksi su gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu. Tako na primjer, Dodatni protokol 5, za olakšavanje trgovine u okviru CEFTA sporazuma, jedino još kosovska skupština nije ratifikovala, Protokol 6 za trgovinu uslugama, iako usaglašen, nije potpisan zbog problema koji su izazvani uvođenjem taksi, a za Protokol 7 o rješavanju sporova, nisu ni započeti pregovori iz istog razloga – navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Srpska Info

Danas objavljeno

EU: Omogućiće se pristup vakcinama i zapadnom Balkanu

D V

Unicef obezbijedio BiH opremu za vakcine protiv korone

D V

CIK BiH: Potvrđeni rezultati lokalnih izbora u Mostaru

D V

Ostavite komentar