"Ako ove godine ne bude sporazuma, ulazimo u opasnu zonu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ako ove godine ne bude sporazuma, ulazimo u opasnu zonu”

Hašim Tači ocenio je da ako ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije može doći do opasne zone i destabilizacije regiona. “Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne…

Hašim Tači ocenio je da ako ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije može doći do opasne zone i destabilizacije regiona.

“Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku SAD i EU. Ne sumnjam da ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući ćemo u opasnu zonu odnosa koji bi mogli da destabilizuju ceo region”, rekao je Tači na otvaranju konferencije “Glas naroda”.

On je naglasio da situacija i nedavni događaji uopšte nisu obećavajući i da se stvari uopšte ne kreću.

“Uprkos nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbednost i stabilnost Kosova”, rekao je on.Kosovski predsednik je rekao da je zadovoljan što scenario “korekcije granica” u istraživanju ima najveću građansku podršku.

“Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije. Vreme nije naš saveznik. Status kvo u ovim izveštajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 odsto ispitanika protiv statusa kvo”, rekao je Tači.

On je naveo da kao predsednik Kosova ima moralnu dužnost da učini sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu na potpuno miran i demokratski način.

B92

Danas objavljeno

Vulkan Aso u Јapanu izbacio pepeo na visinu od 3.500 metara

M.

Danas posebna sjednica NSRS o isporuci kiseonika

M.

Šta piše u krivičnoj prijavi protiv Dijane Hrkalović?

M.

Ostavite komentar