Ako osjećate miris kafe, čak i kada joj niste blizu, pretjerujete u konzumiranju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ako osjećate miris kafe, čak i kada joj niste blizu, pretjerujete u konzumiranju

Ako u vašoj kuhinji jedna šoljica kafe ima tendenciju da se pretvori u tri ili četiri, velika je vjerovatnoća da vam je kofeinska navika izmakla kontroli. Kako to možete sa sigurnošću da utvrdite?

Istraživači sa Univerziteta Portsmut iz Velike Britanije otkrili su da postoji jedan način da otkrijete da li ste počeli previše da konzumirate kofeina, a  jedino što je potrebno je da se usredsredite na njegov miris, piše Best Life

Tim je utvrđivao ​​razlike u načinu na koji ljudi reaguju na miris kafe u zavisnosti od toga da li su ili nisu veliki potrošači kafe.

Na kraju su otkrili da su veliki ljubitelji kafe daleko osetljiviji i mogu da osete njen miris čak i u najslabijem kofeinskom napitku.

“Otkrili smo da što je veća upotreba kofeina, to je brže osoba prepoznala miris kafe”, objasnio je dr. Lorenco Staford, stručnjak za mirise i koautor studije.

Dr Staford i njegov tim takođe su otkrili da osobe koje imaju jaku želju za kafom imaju i finije prilagođenu sposobnost otkrivanja kofeina.

“Veći korisnici kofeina uspeli su otkriju miris razređene hemikalije za kafu u mnogo nižim koncentracijama”, rekao je dr Staford i dodao:

“Ta sposobnost se povećavala sa njihovom žudnjom. Dakle, što su više želeli kofein, to su lakše mogli da osete njegov miris”.

Njihova otkrića bila su u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su utvrdile da razne količine tragova različitih supstanci mogu da  izazovu žudnju kod zavisnika.

Dakle, kada sledeći put osetite miris kafe iz udaljenog kafića, trebalo bi da se zapitate da li je vaša kofeinska navika otišla predaleko.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Pokušajte da ublažite kašalj na prirodan način

Vanja A

Istraživanje: Čašom mlijeka protiv srčanog udara

Vanja A

Naučnici otkrili 3 ključna faktora za zdrav, mlad i bistar mozak

Vanja A

Ostavite komentar