26. Aprila 2022.

Ako ne pijete dovoljno vode, povećavate rizik od opasne bolesti

Big Portal

Zatajenje srca nastaje kada srce nije u stanju da pravilno pumpa krv po telu, obično zato što je postalo slabo ili ukočeno.

To je dugotrajno stanje koje se obično pogoršava tokom vremena.

“Slično smanjenju unosa soli, konzumiranje dovoljno vode i hidratacija su načini da podržimo naša srca i mogu pomoći u smanjenju dugoročnih rizika od srčanih bolesti”, rekla je dr Natalia Dmitrieva, vodeći autor nove studije.

Dr Dmitrieva, istraživač na Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, predvodila je tim koji je proučavao skoro 12.000 odraslih Amerikanaca, koji su imali između 45 i 66 godina, a imali su zdravstvene kartone stare 25 godina. Na početku studije nisu imali zatajenje srca, dijabetes ili gojaznost.

Oko 1.366 (11,56 posto) kasnije je razvilo srčanu insuficijenciju, koja je češća sa godinama.

Tim je procenio nivoe natrijuma u krvi, koji se povećavaju kada je nečiji nivo tečnosti nizak.

Normalan raspon natrijuma u serumu je između 135 i 146 miliekvivalenata po litru (mEq/L). Ali oni sa nivoom od oko 143 mEq/L u srednjim godinama imali su 39 odsto povećan rizik od srčane insuficijencije, u poređenju sa onima sa nižim nivoima.

Za svaki porast natrijuma u serumu za 1 mEq/L od normalnog raspona, šanse za dijagnozu su porasle za pet odsto.,

Podaci su takođe pokazali da su stariji od 70 godina sa nivoom natrijuma od 143 mEq/L imali 62 posto veću verovatnoću da razviju hipertrofiju leve komore – zadebljanje srca.

Rani nalazi ukazuju na to da hidratacija može da pomogne u sprečavanju ili usporavanju napredovanja promena u srcu koje mogu dovesti do zatajenja.

Tečnosti – bilo da je u pitanju voda, čaj ili tikva – neophodne su za niz telesnih funkcija, uključujući pomoć srcu da efikasno pumpa krv. Održavanje hidratacije ključno je za podržavanje funkcije krvnih sudova, a time i cirkulacije.

Istraživači su preporučili dnevni unos tečnosti od 6 do 8 čaša za žene i 8 do12 čaša za muškarce.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare