Ako mašine zavladaju svijetom, napišite "Robot" na majici - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Ako mašine zavladaju svijetom, napišite “Robot” na majici

Zlu ne trebalo, ukoliko se nađete u situaciji da vas juri neki robot kog pokreće veštačka inteligencija, možda je spas mnogo bliže nego što mislite – sasvim je verovatno kako će biti dovoljno da napišete reč “Robot” na majicu.

Naravno, to sve pod pretpostavkom da je veštačku inteligenciju koja vam ne bmisli dobro napravila kompanija OpenAI, gde je Ilon Mask jedan od osnivača. Evo o čemu se radi.

Istraživači iz kompanije OpenAI nedavno su objavili istraživanje obavljeno na neuronskoj mreži CLIP – njihovom najsavremenijem sistemu koji omogućava mašinama da prepoznaju (i upoznaju) svet oko sebe.

Neuronske mreže su sistemi za mašinsko učenje koji vremenom mogu opostajati sve bolji u izvršenju određenih zadataka, koristeći ono što su već iskusili kao bazu za dalje.

U ovom slučaju, CLIP je imao zadatak da prepozna objekte koji su mu prikazani na fotografiji. Iako ovo zvuči prilično jednostavno, nije baš išlo tako glatko kao što mislite.

Tako je sistemu ponušena fotografija jabuke, uz nekoliko opcija, kako bi izabrao šta “misli” da se na fotografiji nalazi, uzprocenat toga koliko je siguran u svoj izbor.

Ukoliko je na fotografiji bila samo jabuka, sistem je bio 85.6% siguran da je jabuka. To je prilično dobro.

Međutim, problem nastaje tek na sledećem koraku. Istraživači su sistemu prikazali istu fotografiju, samo što je preko jabuke bio prelepljen natpis “iPod”. Sada je CLIP bio čak 99.7% siguran da pred sobom ima iPod.

Uz još neke slične eksperimente, zaključeno je da još mnogo mora da se radi na ovom sistemu, jer su mu “organizacija pojmova i ‘shvatanje’ stvarnost oko sebe zasnovani na labavoj semantičkoj kolekciji ideja”.

Danas objavljeno

Novi Apple Watch Ultra izdržava ozbiljno maltretiranje, uključujući i udarce čekićem

Vanja A

Najmoćniji iPhone će ubuduće nositi drugačije ime?

Vanja A

Američki špijunski satelit lansiran u orbitu

Vanja A

Ostavite komentar