19. Maja 2022.

Ako koristite Telegram, morate znati ove trikove

Big Portal

Aplikacija pruža mogućnost brzog, sigurnog i jednostavnog dopisivanja i predstavlja alternativu Metinom divu. Šta god se nalazilo iza prošlogodišnje velike migracije, jedna stvar ostaje sigurna – sve veći broj ljudi koristi Telegram.

Ovo su samo neki od trikova koje mogu da iskoriste vlasnici popularne aplikacije.

Uredite već poslate poruke

Da li vam se ikada dogodilo da pošaljete poruku i nekoliko sekundi kasnije shvatite da ste imali grešku u kucanju? Telegram donosi rešenje u obliku tastera za uređivanje. Sve što je potrebno da uradite jeste da izaberete poruku i pritisnete na ikonicu olovke. Vodite računa o tome da će uređena poruka imati specijalnu oznaku i da je možete urediti bilo kad u roku od 48 sati nakon slanja.

Pošaljite ‘tihu’ poruku

Postoje situacije u kojima se isplati poslati poruku bez obaveštenja – kad primalac spava, uči ili je na sastanku. Telegram nudi opciju slanja ‘tihih’ poruka, čak i ako primalac nije utišao telefon. Sve što je potrebno da uradite jeste da napišete poruku i pritisnete i držite ikonicu za slanje, nakon čega ćete dobiti mogućnost slanja poruke bez zvuka.

Izbrišite poruku pošiljaoca

Telegram pored mogućnosti brisanja poruka koje ste poslali nudi mogućnost brisanja onih koje su poslate vama. Zanimljivo je to što se brisanjem primljene poruke ona može izbrisati i na telefonu pošiljaoca. Sve što je potrebno da uradite jeste da izaberete primljenu poruku i odaberete opciju za brisanje. Nakon što vas smartfon pita da li želite da izbrišete poruku i kod drugih učesnika u razgovoru, birajte ‘da’ i ona će nestati iz razgovora.

Dodajte animirane stikere na sliku i video

U jednoj od novijih nadogradnji, korisnici Telegrama mogu lepiti stikere na slike i video. Telegramovi kvalitetni animirani stikeri, ako ih dodate u GIF ili video, doprinose atmosferi, ali i donekle smanjuju kvalitet datoteke. Ako vas to ne obeshrabruje, samo izaberite video ili sliku i pritisnite na ‘četkicu’ na dnu. Nakon toga birajte stiker i dodajte je na video ili GIF. Jednostavno.

Brza pretraga GIF-a i YouTubea

Ako nekome želite da brzo pošaljete GIF ili link za YouTube bez odlaska iz Telegrama, sve što je potrebno da napišete je @gif ili @youtube i da upišete pretragu. Dobićete niz rezultata u okviru samog prozora za razgovor.

Kopirajte deo teksta iz poruke

Jedan od većih problema s WhatsAppom su ograničene opcije uređivanja teksta. Ako neko pošalje poruku, nemoguće je kopirati samo njen deo. Telegram ima drugačiji pristup – pritisnite i držite poruku kako biste je izabrali i nakon toga označite deo koji želite da kopirate.

Blokirajte dodavanje u nasumične grupe

Jedna od najgorih stvari kod aplikacija za dopisivanje je to što vas svako može dodati u grupu bez pitanja. IakoTelegram ne pruža mogućnost revizije poziva u grupe, on omogućava blokiranje pozivanja. Da biste aktivirali blokadu, idite u podešavanja i potražite ona za privatnost (Privacy and Security), birajte grupe (Groups) i u meniju za kontakte izaberite korisnike kojima ne želite da dozvolite da vas pozovu u grupu.

Isključite obaveštenja za izabrane kontakte

Ako imate nekog specifičnog prijatelja ili prijateljicu koji jednostavno ne znaju da prestanu da šalju ili prosleđuju poruke, Telegram ima rešenje za to. Sve što je potrebno da uradite jeste da otvorite razgovor i pritisnete na profilnu fotografiju kontakta. Nakon toga birajte obaveštenja i utišajte kontakt na kratak period ili zauvek.

Koristite više naloga na Telegramu

Novijim nadogradnjama Telegram je omogućio korišćenje više naloga. Ovo je jako dobra stvar za ljude koji žele da odvoje posao od privatnog života. Za dodavanje novog naloga pritisnite na strelicu pored vašeg imena i birajte opciju Add account.

Nakon toga je potrebno samo da dodate novi broj i da sledite proces na ekranu. Kad kreirate novi nalog, možete se prebacivati pritiskom na strelicu i biranjem naloga koji želite da koristite.

Zaključajte razgovore

Telegram je postao popularan zbog fokusa na privatnost. Usluga pruža enkripciju na obe strane, zasnovanu na serveru, i dozvoljava zaključavanje razgovora, što je veoma korisna stvar ako telefon, recimo, posuđujete ili dodajete nekoj drugoj osobi.

Za zaključavanje razgovora idite u podešavanja i birajte Privacy and Security > Passcode Lock i uključite ga. Nakon što kreirate lozinku i uključite je, moći ćete da zaključate i otključate razgovore pritiskom na katanac u gornjem desnom delu aplikacije.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare