Ako je nešto veće, ne znači automatski da je bolje - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Ako je nešto veće, ne znači automatski da je bolje

Glavni igrači na tržištu grafičkih karti, kompanije AMD i Nvidia (zamalo i Intel) će do kraja godine predstaviti novu generaciju grafičkih procesora.

Nivida bi trebala za nekoliko dana na predstojećoj GTC 2022 konferenciji koja počinje 21. septembra, o čemu ćemo vas podrobno izvestiti, da objavi nove informacije o izlasku GeForce RTX 4090 serije o kojoj već kruži dosta informacija i preliminarnih fotografija. AMD je takođe najavio izlazak Radeon 7000 serije grafičkih karti i RDNA 3 arhitekture, ali o njima još uvek nema dovoljno informacija pa čak ni glasina iz krugova dobro obaveštenih insajdera.

AMD gejming marketing direktor, naše gore list, Saša Marinković koga ste imali prilike da upoznate nekoliko puta tokom gostovanja u Benchmark-u je “tvitnuo” objavu na svom nalogu o tome kako nešto veliko ne znači automatski da je i bolje, što je bio povod za lavinu nagađanja o tome na šta se konkretno dotična insinuacija odnosi, obzirom da nije pomenuo ni jedan konkretan proizvod.

Neki su bili skloni da poveruju kako se radi o novoj Ryzen 7000 seriji procesora i povećanju samog silicijumskog jezgra, ali ovaj procesor nema ama baš nikakve veze sa Radeon RX 7000 serijom baziranoj na RDNA 3 arhitekturi.

Čiplet arhitektura po prvi put na grafičkim procesorima

Većina je pak sklona da veruje kako je izjava Saše Marinkovića motivisana velikim brojem nagađanja i poluinformacija koje su se nedavno pojavile o konkurentskom GeForce RTX 4090 modelu. Kako prenosi Expreview, tumačenja su razna: od toga da pojam “veći” ukazuje na to da grafička kartica ima predimenzioniran sistem hlađenja, što rezultira preteranom debljinom od četiri slota.  Čini se da je AMD-ovo rešenje za hlađenje efikasnije i elegantnije. Priča se da je nova grafička kartica debljine 2,5 slota i dalje stiže u konfiguraciji sa tri ventilatora i da je opremljena samo sa dva 8-pinska PCIe konektora za napajanje.

AMDchiplet.jpg

Sem Nafciger, stariji potpredsednik AMD-a i arhitekta tehnologije proizvoda, rekao je u intervjuu za medije da će se ukupna potrošnja energije sledeće generacije Radeon GPU-a povećati. Ipak, u kombinaciji sa izjavom Saše Marinkovića, čini se da je efikasnost možda veća od konkurencije. Prema ranijoj zvaničnoj izjavi AMD-a, performanse po vatu RDNA 3 arhitekture biće bolje za 50%.

Radeon RX 7000 serija je poznata po GPU serije Navi 3K, što je prvi put da je upotrebljen čiplet dizajn na  grafičkoj kartici. Među njima, Navi 31 i Navi 32 će koristiti MCM multi-chip pakete, opremljene sa jednim GCD (grafički računarski čip) i četiri ili šest MCD (multi-cache I/O čipova), i koristiće u isto vreme silicijum dobijen pomoću dva različita procesa, prvi je TSMC 5nm, drugi je 6nm.

Benchmark.

Danas objavljeno

Ruski hakeri ukrali više od 50 miliona lozinki

V.R.

Neredi u najvećoj fabrici iPhone telefona u Kini

V.R.

Google Workspace donosi poboljšanu pretragu Gmail prepiske

V.R.

Ostavite komentar