Ako izgrade skladište nuklearnog otpada, Hrvati će ugroziti živote 230.000 ljudi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ako izgrade skladište nuklearnog otpada, Hrvati će ugroziti živote 230.000 ljudi

Zbog gradnje hrvatskog skladišta nuklearnog otpada ugrožen je veliki broj naselja i gradova u severnom i severozapadnom delu BiH.

Zbog gradnje hrvatskog skladišta nuklearnog otpada ugrožen je veliki broj naselja i gradova u severnom i severozapadnom delu BiH.

Procenjuje se da bi skladište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opštini Dvor u Hrvatskoj, ugrozilo čak 230.000 stanovnika, piše portal Klix.ba.

Hrvatska planira da ovo skladište izgradi na 800 metara od reke Une. Izgradnom skladišta bio bi zagađen i nacionalni park Una, a dovelo bi i do nečiste vode za piće za oko 15 hiljad građana. Veliku štetu pretrpeli bi i poljoprivrednici.

Kako je ranije najavljeno, Hrvatska i Slovenija bi do 2023. godine trebalo da reše problem odlaganja dela otpada iz nuklearke Krško Iako je Slovenija predložila da lokacija za to bude Vrbina, Hrvatska za sada ne pristaje na to.

Konačnu odluku o izgradnji ovog skladišta će u septembru u Ljubljani doneti hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek.

Izvor:klix.ba

Danas objavljeno

Tramp objavljuje dokumente FBI o miješanju Rusije u američke izbore

M.

Probudila se Etna, lava letjela 100 metara u visinu

M.

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

M.

Ostavite komentar