17. Jula 2022.

Ako imate više od 50 godina, postoje pića koja morate češće da pijete

Big Portal

Iako voćni sokovi mogu biti dobri za zdravlje jer sadrže minerale, antioksidante i vitamine, često ne sadrže vlakna, a bez njih će proces varenja biti otežan i spor, pa nakon jednog takvog soka može porasti šećer u krvi. Da bi izbegli ove posledice, ljudi posle 50. godine moraju da razmišljaju o sokovima od povrća, jer sadrže više vlakana i manje šećera od voćnih sokova.

“Konzumacijom vlakana iz povrća pomažemo prirodnim šećerima koji se nalaze u voću da se polako konzumiraju i ne apsorbuju u potpunosti u telu. Smanjenjem apsorpcije šećera iz voća u telu, višak šećera se neće skladištiti kao mast”, kaže nutricionista Blanka Garsija, koja smatra da je najbolja kombinacija za vas napitak od svežeg voća i povrća bez dodataka šećera i aditiva. Ako želite da budete sigurni da pijete zdrav napitak, napravite ga sami, jer gotovi često ostaju bez vlakana nakon obrade.

Zašto su vlakna toliko važna?

Vlakna su važna tokom života, a posebno nakon 50. godine, pre svega zbog sporog procesa varenja koji ponekad nije redovan. Konzumiranjem vlakana u ishrani možete pomoći digestivnom sistemu i smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih sa starenjem.

Jedna studija je pokazala da su učesnici koji su konzumirali najviše vlakana imali nizak rizik od smrti od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Prema klinici Mejo, ispijanje sokova od povrća donosi telu dozu vitamina i minerala koji se takođe nalaze u svežim proizvodima, ali je ipak pametnije jesti voće i povrće ako želite da povećate unos vlakana. Ako imate 50 i više godina, ovo su sokovi koje bi trebalo da pijete jer će vam obezbediti važne hranljive materije koje su vašem telu potrebne.

Sok od kelja

Poznato je da sok od kelja štiti zdravlje srca, što je izuzetno važno za starije od 50 godina, čije srce prolazi kroz promene. Studija objavljena u časopisu ‘Biomedical and Environmental Sciences’ otkrila je da su muškarci koji su pili sok od kelja 3 meseca imali niži nivo lošeg holesterola i povećanje dobrog holesterola, što je dobro za vaše srce. Jedinjenja koja se nalaze u kelju su efikasna u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog creva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja podstiču redovno varenje, sprečavaju zatvor i pomažu u sprečavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedna je od namirnica za detoksikaciju.

Sok od pšenične trave

Nekoliko stvari stoji iza popularnosti ovog pića, a to svakako nije intenzivan ukus. Pre svega, sadrži visok nivo hlorofila, za koji se zna da pomaže u borbi protiv upala, što je ključno za zdravo starenje. Prah od pšenične trave takođe može pomoći u smanjenju holesterola i zaštiti zdravlja srca kod žena kada se koristi 10 nedelja.

Brokoli

Ova zdrava hrana je idealna za vaš sok jer je puna antioksidanata. Ovo povrće je puno kalcijuma i magnezijuma, koji su neophodni za zdravlje zuba, kostiju i nerava, a isti sastojci pomažu da krvni pritisak bude normalan. Brokoli sadrži sulforafan koji štiti hrskavicu i flavonoid kempferol koji ima antiinflamatorna svojstva. Jedno istraživanje je pokazalo da jedenje brokolija može usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare