Ako imate problem sa venama, bez ovih stvari ne krećite na put - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ako imate problem sa venama, bez ovih stvari ne krećite na put

Ako se spremate na duži put, a imate problema sa venama ili ste potencijalni kandidat za to, postoji način da smanjite rizik od pojave tromba, koji ume da se javi kod dugog sjedenja u jednom položaju. Kako da se zaštitite, objašnjava dr Petar Dragić, specijalizovani hirurg iz oblasti venske problematike…

Ako se spremate na duži put, a imate problema sa venama ili ste potencijalni kandidat za to, postoji način da smanjite rizik od pojave tromba, koji ume da se javi kod dugog sjedenja u jednom položaju. Kako da se zaštitite, objašnjava dr Petar Dragić, specijalizovani hirurg iz oblasti venske problematike i venske estetike, pionir u ovoj oblasti i ljekar koji je uradio najveći broj laserskih operacija vena na planeti.

Svako putovanje koje traje duže od četiri sata, a prilikom kog stalno sedite, odnosno nemate mogućnost da protegnete noge, udvostručuje rizik od pojave duboke venske tromboze nezavisno od toga kojim prevoznim sredstvom putujete. U tim situacijama krv u nogama se sporije kreće i povećava se rizik za stvaranje tromba, što povećava mogućnost da se pojavi ugrušak u dubokim venama nogu. To stanje je potencijalno opasno jer ugrušak može da se otkači i da stigne do pluća, kada dolazi do plućne embolije, urgentnog medicinskog problema.

Nekretanje glavni krivac

– Kod venske cirkulacije mišići potkoljenice djeluju kao venska pumpa koja gura krv prema srcu i obezbjeđuje kretanje krvi, a prilikom dugih putovanja ovi mišići su neaktivni, pa je venska cirkulacija znatno usporena – kaže doktor Dragić.

Drugi bitan razlog za pojavu tromba tokom dužih putovanja jeste taj što se povećava koagulabilnost, odnosno sklonost ka zgrušavanju krvi, a to je često posljedica nedovoljnog unosa tečnosti i smanjene količine kiseonika zbog velikog broja putnika na malom prostoru.

– Pod posebnim rizikom su, naravno, osobe koje boluju od trombofilije ili povećane sklonosti ka zgrušavanju krvi, često nedijagnostikovanog stanja.

Ako planirate višesatni put autobusom ili kolima ili letite na dalju destinaciju, a preležali ste duboku vensku trombozu ili trombozu površinskog venskog sistema ili sumnjate da iz bilo kog razloga imate povećan rizik od stvaranja ugruška, da se obratite stručnjaku koji će vam pomoći da rizik minimalizujete i bezbedno putujete na svoju destinaciju
AKO PLANIRATE VIŠESATNI PUT AUTOBUSOM ILI KOLIMA ILI LETITE NA DALJU DESTINACIJU, A PRELEŽALI STE DUBOKU VENSKU TROMBOZU ILI TROMBOZU POVRŠINSKOG VENSKOG SISTEMA ILI SUMNJATE DA IZ BILO KOG RAZLOGA IMATE POVEĆAN RIZIK OD STVARANJA UGRUŠKA, DA SE OBRATITE STRUČNJAKU KOJI ĆE VAM POMOĆI DA RIZIK MINIMALIZUJETE I BEZBIJEDNO PUTUJETE NA SVOJU DESTINACIJU FOTO: PROFIMEDIA

Kompresivne čarape pomažu

Ipak, svako je u mogućnosti da rizik za pojavu tromba smanji na minimum na dva načina.

– Primjenom specijalnih kompresivnih čarapa za vene rizik od nastanka tromba se značajno smanjuje, jer ove čarape ubrzavaju cirkulaciju i smanjuju šansu da se ugrušak postepeno formira. Sa druge strane, lijekovi za razrjeđivanje krvi kao što su aspirin i kardiopirin ili jače alternative, fraksiparin i kleksan su značajna dodatna zaštita.

Lijekove, kao i kompresivne čarape, putnici ne bi smjeli uvoditi na svoju ruku, već je neophodno da ih uputi njihov ljekar kako ne bi dolazilo do neželjenih dejstava.

– Topla je preporuka da ako planirate višesatni put autobusom ili kolima ili letite na dalju destinaciju, a preležali ste duboku vensku trombozu ili trombozu površinskog venskog sistema ili sumnjate da iz bilo kog razloga imate povećan rizik od stvaranja ugruška, da se obratite stručnjaku koji će vam pomoći da rizik minimalizujete i bezbijedno putujete na svoju destinaciju – savjetuje doktor Dragić.

Zena blic

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar