15. Decembra 2020.

Ako imate problem sa hrkanjem, treba da izbjegavate nekoliko stvari

Big Portal

Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi biti održavanje pravilnog položaja vrata i kičme, ali ljudima koji hrču je i ublažavanje hrkanja veliki prioritet.

Ipak, postoji jedan položaj koji trebate da izbjegavate ako hrkanje muči vas ili vašeg partnera.

Položaj spavanja koji uzrokuje hrkanje

Prema psihijatru i stručnjaku za spavanje Niši Bopal, spavanje na leđima uvelike doprinosi hrkanju.

Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na zadnjem dijelu grla, uzrokujući vibracije (zvuk hrkanja koji čujete).

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rješenja ako želite da prestanete da hrčete.

Kako se premjestiti

Kao što Bopal objašnjava, ako primijetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ležite na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo da ne spavate na stomaku; to ne mora nužno da dovede do hrkanja, ali je vrlo teško za vrat.

“Postoji staromodni trik koji uključuje pričvršćivanje teniskih lopti na zadnju stranu pidžame kako bi spriječili da se prevrnete na leđa”, kaže Bopal.

Postoje čak i uređaji za spavanje koji vibriraju kad god osjete da spavate na leđima.

“Možete da postavite čvrst jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku”, dodaje.

Možete pronaći one koji su ergonomski dizajnirani za bočno spavanje, uključujući i jastuke za tijelo, koji su prilično potporni i mogu bočno spavanje učiniti ugodnijim.

Ostali načini za olakšavanje hrkanja

Osim samog položaja spavanja, koji je vjerovatno najveći razlog koji treba imati na umu, neki drugi načini ublažavanja hrkanja uključuju izbjegavanje hrane koja uzrokuje upale, kao i izbjegavanje jedenja i pijenja alkohola prije spavanja. Sve ove stvari mogu pridonijeti otežanom disanju.

Prije spavanja možete i da naparite lice, stavite traku za nos ili koristite ovlaživač vazduha kako biste otvorili disajne ​​putove. Još jedan ritual prije spavanja koji treba razmotriti je korišćenje dodataka za spavanje, kao što je magnezijum koji će vam pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. I naravno, ostanite hidrirani jer i to može biti uzrok hrkanja.

Sve što otkrijete da vam pomaže kod zaustavljanja hrkanja – primjenjujte. Ne samo da hrkanje utiče na vaše disanje noću, već to znači i manje energije tokom dana.

Kada možemo dobro da dišemo tokom cijele noći, probudimo se odmorni i spremni za taj dan, a to je ono što dobar san i jeste, piše “Mind Body Green”.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare