Ako imate ove simptome možda treba da provjerite štitnu žlijezdu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ako imate ove simptome možda treba da provjerite štitnu žlijezdu

Hormoni štitne žlijezde su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima. Simptomi problema sa štitnom žlijezdom su često nejasni, ali stručnjaci upozoravaju da, ako primetite bilo koji od simptoma koje ćemo navesti, posebno ako ne prolaze, potražite pomoć ljekara.

1. PROMENE U SPAVANJU
Ako nikada niste imali problema sa spavanjem, ali u poslednje vreme nikako da se dobro naspavate, moglo bi da znači da imate problema sa štitnom žlezdom. Preaktivna štitnjača proizvodi određene hormone koji mogu da stimulišu centralni nervni sistem i vode do nesanice, savetuje dr Hosein Garib sa Harvarda. Ako se pak osećate umorno nakon cele noći sna, možda vaša štitna žlezda nije aktivna koliko je potrebno i ne proizvodi dovoljno hormona.

2. ANKSIOZNOST
Hiperaktivna štitnjača može da utiče na raspoloženje i ako ste primetili da ste odjednom anksiozni, moguće je da se radi o hiperaktivnoj štitnoj žlezdi. Anksioznost koja se javlja zbog ovog problema obično nije ni za šta vezana već se radi o prevelikoj aktivnosti mozga koji vodi do toga da se više ne osećate dobro zbog prevelikog uzbuđenja.

3. PROMENE U PROBAVI
Česti zatvor može da bude posledica neaktivne štitnjače jer hormoni koje proizvodi takođe igraju veliku ulogu u stanju probave, a ako ih proizvodi premalo, može doći do ovog problema, navodi dr Ašita Gupta, endokrinolog bolnice “Mount Sinai Roosevelt” u Njujorku.

4. GUBITAK DLAKA
Posebno ako se radi o obrvama, koje će prve odati da se možda radi o problemima sa štitnjačom. Bilo da radi previše ili usporeno, ona utiče na rast kose.

5. ZNOJENJE BEZ RAZLOGA
Preterano znojenje kada se ne naprežete može da bude znak hiperaktivne štitnjače.

“Ona reguliše telesnu energiju, a ako je količina hormona povišena, onda i metabolizam ubrzano radi, zbog čega će vam stalno biti vruće”, navodi dr Gupta.

6. NAKUPLJANJE KILOGRAMA
Ako primetite nakupljanje kilograma a da niste puno toga promenili u ishrani, moguće je da se radi o neaktivnoj štitnjači koja će usporiti metabolizam i potrošnju kalorija.

7. GUBITAK KILOGRAMA
Ako odjednom možete da uđete u odeću u koju niste stali nekoliko godina, a niste promenili način ishrane, možda vaša štitna žlezda preterano radi.

8. MAGLICA U GLAVI
Kada štitnjača ne radi dobro, ne radi ni vaš mozak. Maglica u mozgu, ili zbunjenost, mogu da budu simptom da nešto nije u redu, a neki pacijenti su prijavili da imaju poteškoća s pamćenjem, navodi dr Gupta.

9. PREVIŠE ENERGIJE
“Pacijenti znaju da se požale da se osećaju kao da su popili previše kafe ili da osete preskakanje srca čak i kada odmaraju”, dodaje Gupta.

10. UMORNI STE I TOKOM DANA
Dnevni umor i poriv za odmorom mogu da budu simptomi neaktivne štitne žlezde, jer je telu potrebna energija koju proizvodi kako bi imalo snage za sve dnevne zadatke.

11. NEREDOVNI CIKLUSI
Štitnjača pomaže i u regulaciji menstrualnog ciklusa, a ako vaše menstruacije postaju obilnije, traju duže i dolaze pre vremena, moguće je da je u pitanju vaša štitna žlezda koja preterano radi.

12. NEPLODNOST ILI POBAČAJ
Žene koje imaju problema s plodnošću, a nemaju tih problema u porodici ili one koje dožive pobačaj, trebalo bi da pregledaju štitnu žlezdu jer će manjak hormona uticati na ovulaciju i mogućnost pobačaja.

13. RAZVOJNE POTEŠKOĆE KOD DETETA
Problemi sa štitnom žlezdom različito se manifestuju kod dece, kaže dr Gupta, jer oni ne znaju uvek da izraze svoje simptome. Ako primetite da rastu sporije od svojih vršnjaka, žale se na bol u mišićima ili učitelji kažu da nisu fokusirani i imaju previše energije, možda bi trebalo da proverite stanje njihove štitnjače, prenosi Prva.rs.

Danas objavljeno

Najslađa kraljica jeseni

Vanja A

Naučnici potvrdili 7 namirnica koje te čine srećnim

Vanja A

5 ukusnih veganskih zamjena koje će koristiti tvom zdravlju i planeti

Vanja A

Ostavite komentar