"Ako ijedan od lekova da rezultate, doći će do masovne potražnje" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ako ijedan od lekova da rezultate, doći će do masovne potražnje”

U Ženevi se danas nastavlja dvodnevni forum SZO, na kojoj naučnici pokušavaju da ubrzaju razvoj testova, tretmana i vakcina u borbi protiv novog koronavirusa.

Na formu se okupilo oko 400 naučnika.

Cilj foruma je identifikovanje praznina u znanju i prioriteta istraživanja, kako bi se dobile naučne informacije i medicinski proizvodi koji su najpotrebniji kako bi se minimizirao uticaj izbijanja virusa, prenosi TAS S.

Učesnici će pokušati i da utvrde pravi izvor infekcije, razmene biološke uzorke i delove genoma virusa.

Oni će, navodi AP, pokušati da utvrde koji pristupi deluju dovoljno obećavajuće da bi se prešlo na naredni korak, odnosno na testiranje nad ljudima kako bi se videlo da li ti pristupi zaista funkcionišu.

“Prednost dajemo onome što je stvarno hitno, onome što apsolutno moramo da znamo da bismo se borili protiv epidemije, da razvijemo lekove, vakcine”, rekla je kopredsedavajuća sastanka, specijalista za virusne bolesti u francuskoj istraživačkoj instituciji INSERM Mari Pol Kini.

Na dnevnom redu je i pitanje da li je moguće stvoriti stalnu zalihu lekova, sličnu zalihama vakcina koja je postojala za bolesti poput žute groznice i ebole.

“Ako ijedan od lekova da rezultate, doći će do masovne potražnje”, rekao je ranije ove nedelje stručnjak za zarazne bolesti na Impirijal koledžu u Londonu Grejam Kuk.

Za sada nema dokazanih načina lečenja ili vakcina za novi virus, od kojeg je preminulo više od 1.000 ljudi, većinom u Kini, dok je više od 43.000 širom sveta zaraženo.

I dok je nekoliko laboratorija otkrilo testove za virus, ne postoje brzi načini za davanje dijagnoze, a za rezultete je potrebno vreme.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanon Gebrejesus rekao je da epidemija koronavirusa u Kini predstavlja veoma ozbiljnu pretnju za ostatak sveta i apelovao da se ubrza istraživanje lekova i vakcina protiv ovog virusa.

On je dodao da je teško poverovati da je pre samo dva meseca ovaj virus bio potpuno nepoznat.

Direktor SZO dodao je da bi prva vakcina za koronavirus mogla da bude dostupna za 18 meseci i da se zato, do tada, “mora učiniti sve koristeći dostupno oružje”.

On je rekao je da je virus dobio ime COVID-19, objašnjavajući da je važno izbegavati stigmu i da je korišćenje drugih imena netačno, preneo je Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je države da budu “što odlučnije” u borbi protiv novoimenovanog koronavirusa COVID-19.

B92

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar