Ako hoćete da smanjite stomak, dodajte digestivne enzime u ishranu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ako hoćete da smanjite stomak, dodajte digestivne enzime u ishranu

Na žalost, ne postoji mnogo prečica da smanjite svoju masnoću na stomaku, ali da li znate šta su digestivni enzimi?

Međutim, postoje jednostavne promene koje će vam pomoći na tom putu – poput uzimanja pravih dodataka kako biste osigurali da vaše telo apsorbuje određene neophodne hranljive materije dok efikasnije ispire otpad, a vaš metabolizam funkcioniše optimalno.

Prema Tristi Best, registrovanom dijetetičaru, najbolji dodatak za ravan stomak su digestivni enzimi. Nikad čuli za njih?

Vreme je da upoznate ove moćne prirodne supstance.

Obično, kada vaše telo radi dobro, vaš pankreas i tanko crevo proizvode posebne enzime za razgradnju specifičnih makronutrijenata: proteaze za proteine, amilaze za ugljene hidrate i lipaze za masti. Ali ponekad vaše telo jednostavno ne može da ga prati, što može da vam donese neku GI nelagodu nakon što pojedete određenu hranu.

Postoji dosta forma ugljenih hidrata i još više enzima koji su potrebni u vašem digestivnom procesu, prema Tristi uključuju beli luk, artičoke, jabuke, mango, suve šljive, karfiol i većinu proizvoda koji sadrže gluten.

“Ako ne možete da smanjite ili izbegnete ovu hranu, dodatak njihovim enzimima može biti od pomoći”, kaže ona.

Uzimanje dodatka enzima za varenje može pomoći vašem telu da razgrađuje masti, proteine i ugljene hidrate na još manje molekule – što znači da ne samo da ćete apsorbovati više njihovih hranljivih sastojaka, već ćete verovatno i lakše održavati ravan stomak.

“Dodavanjem ovih enzima u režim suplementa, možda ćete otkriti da vam se nadimanje i težina istovremeno smanjuju”, kaže Best.

Budući da su namenjeni imitiranju prirodnih enzima vašeg tela koji se oslobađaju tokom varenja, preporučuje se uzimanje ovih dodataka neposredno pre nego što pojedete nešto. Na taj način, dok vam obrok udari u stomak, vaše telo će imati sve što je potrebno za efikasno varenje hrane.

Moglo bi biti korisno da se konsultujete sa gastroenterologom ili dijetetičarom sa iskustvom u zdravlju organa za varenje kako biste saznali koji enzimi bi bili najkorisniji za vas.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Osvežavajuća poslastica za vrele dane: Tiramisu kao sladoled

Zeljka

Juneće šnicle u sosu od pečuraka: Jednostavan, a efektan ručak!

Zeljka

Med od borovih iglica: Bolji je od običnog, ali oprezno

Zeljka

Ostavite komentar