25. Juna 2019.

“Ako budu pokušali da uvedu nove restrikcije, napustićemo Strazbur”

Big Portal

Ruska delegacija je spremna da se vrati u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, ali neće tolerisati nikakva nova ograničenja.

To je poručio predsednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Leonid Slucki.

“Delegacija će se vratiti u punom sastavu samo ako ne bude pokušaja da se uvedu neka ograničenja. Takva mogućnost i dalje postoji”, kazao je Slucki, preneo je Tas.

Slucki je istakao da ruska delegacija neće više tolerisati sankcije, ma koliko beznačajne bile.

“Ako budu pokušali da uvedu nove restrikcije, napustićemo Strazbur”, naveo je on.

Slucki je to rekao nakon što je PS SE odobrila rezoluciju kojom se Rusiji omogućava da posle pet godina učestvuje na junskom zasedanju Skupštine.

Rezoluciju je podržalo 118 članova, 62 su bila protiv usvajanja, dok je 10 bilo uzdržano.

Na ishod glasanja reagovao je predsednik ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev.

“118 za, 62 protiv. PS SE, u stanju zombija, je prve noći otvorio vrata agresoru. Sutra se bitka nastavlja. Za sankcije koje su i dalje moguća opcija. Sramota”, napisao je on na Fejsbuku.

Zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj je izjavio da su članice PS SE do kasno u noć razmatrali više od 200 amandmana koje su podneli delegati Ukrajine i Britanije sa ciljem, kako je rekao, da se odloži usvajanje rezolucije kojom se ruskoj delegaciji dozvoljava povratak u to telo i učešće na letnjem zasedanju.

“Sem izgubljenog vremena i napora njihovih evropskih kolega, ništa nisu postigli, pošto su ti amandmani odbačeni”, rekao je Tolstoj, dodajući da Rusija danas podnosi prijavu kojom potvrđuje prava na učešće.

Prema njegovim rečima, odobrena je rezolucija koju je podnela belgijska predstavnica Petra de Suter.

Tolstoj je naveo da je ona “pokazala mnogo strpljenja i metodično je objasnila svoj stav što se tiče svakog besmislenog amandmana ukrajinske delegacije”.

Rezolucija je usvojena kasno sinoć, posle devet sati diskusije.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare