“Ako budu gurali prst u oči moguće je da narod uzme stvari u svoje ruke” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Ako budu gurali prst u oči moguće je da narod uzme stvari u svoje ruke”

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prije tri dana je pozvao na masovno okupljanje građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) u Sarajevu. Mirni protesti su zakazani za sutra u 12 časova, a Mektić je već najavio da će biti na čelu nezadovoljnih građana.

U razgovoru za Klix.ba uoči protesta, Dragan Mektić ističe da je sve krenulo nakon njegovih reakcija putem društvenih mreža, nakon čega je došlo do spontanog odgovora građana.

– Da budem iskren, ja nisam organizator u smislu prijavljivanje skupa i sličnih stvari, ali gdje se okupe građani sigurno je da ću doći i ja i učestvovati u takvoj vrsti skupa. Posebno kada se radi o životnim pitanjima građana u ovoj državi – kazao je prvi čovjek Ministarstva bezbjednosti BiH.

On ističe da je u protekle četiri godine na poziciji ministra mislio da se nešto može uraditi kroz institucije, ali dodaje da se prevario.

– Očigledno je da je jači faktor onaj koji radi na razgradnji države i koji je duboko ogrezao u korupciji i kriminalu – kaže on.

Mektić za Klix.ba naglašava da jedino narod, putem određenih vrsta demokratskog pritiska, može natjerati zvaničnike da počnu raditi i kažnjavati one koji se bave kriminalom.
On ističe da će protesti biti mirni, ali da i to zavisi od “drskosti i bezobrazluka institucija, odnosno pojedinaca koji u njima rade”.

– Potrebno je da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze i zahtjeve naroda. Ako budu gurali narodu prst u oči i provocirali na neki način, moguće je da narod uzme stvari u svoje ruke. Narod ima pravo da se bori za svoju bolju budućnost i sigurnost. Kakav bi to bio narod koji bi pristajao na jedno tihanje nestajanje, koje nam se sada događa – zapitao se Mektić.

Na pitanje da li zaista smatra da se mirnim protestima mogu desiti velike promjene u Bosni i Hercegovini, Mektić odgovara da u ovom momentu narod putem demokratskih i mirnih protesta može izdejstvovati takve suštinske promjene.

– Pravosuđe u BiH je neefikasno, neprofesionalno i što je najgore ogrezlo je u kriminalu, korupciji, nepotizmu i povezalo se s kriminalnim dijelom političkih elita u BiH. Nažalost umjesto da doprinosi stabilizaciji cjelokupne situacije, oni u najvećoj mjeri doprinose činjenicom da rade na razgradnji ove države. Posljedice su katastrofalne po građane, narod je u općoj depresiji, a kao rezultat vidi bježanje iz ove države – govori Mektić.

On je iskoristio priliku da unaprijed osudi pokušaj svake vrste vandalizma i nasilja.

– Može doći do pokušaja da takvu vrstu skupa zloupotrijebi neko na način da ubaci neke provokatore, da pokušaju izazvati nerede. Tako mogu uraditi pogane političke elite kojima odgovara anarhija, nered i bezakonje. Oni se snalaze jedino u takvom okruženju – kaže on.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar