"Ako bude potrebno, branićemo svoje nacionalne interese i upotrebom sile" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ako bude potrebno, branićemo svoje nacionalne interese i upotrebom sile”

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja po svaku cenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju. On je dodao da će svoje interese braniti ako to bude potrebno i upotrebom sile. Kako je javila agencija Anadolija, Erdogan je juče na sastanku u Ankari…

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja po svaku cenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju.

On je dodao da će svoje interese braniti ako to bude potrebno i upotrebom sile.

Kako je javila agencija Anadolija, Erdogan je juče na sastanku u Ankari s turskim ambasadorima rekao da od SAD očekuje određen konkretne korake bilo da je reč o izručenju čelnika organizacije Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD a koga Ankara optužuje za organizaciju neuspelog vojnog puča, bilo o prekidu snabdevanja oružjem, kako je rekao, kurdskih terorista.

Kada je reč o raketnom sistemu S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, on je istakao kako nema konkretnih dokaza da taj sistem šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35.

“Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i primenom stvarne sile”, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocenio da “ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku”.

“Članstvo Turske (u EU) ne sme biti žrtva volje nekoliko zemalja”, (koje se tome protive), istakao je turski predsednik.

Danas objavljeno

Trostruko ubistvo desilo se u Novom Pazaru

M.

Velika Britanija od ponedjeljka zatvara sve putne koridore

M.

Merkelova dobila nasljednika

M.

Ostavite komentar